Logo kliknieuws.nl/uden
<p>In oktober 2020 werd er een drugslab aangetroffen in Mill</p>

In oktober 2020 werd er een drugslab aangetroffen in Mill

(Foto: SK-Media)

Politie ontmantelt opnieuw meer drugslabs, veruit de meeste in Noord-Brabant

  •   keer gelezen

REGIO | De politie heeft in 2020 opnieuw meer drugslabs opgerold dan in voorgaande jaren. De intrede van het coronavirus en daarmee het wegvallen van allerlei feesten en festivals, lijkt de vraag naar synthetische drugs vooralsnog niet te dempen. Opvallend is dat veruit de meeste laboratoria in Noord-Brabant zijn ontmanteld.

In het afgelopen jaar zijn er door de landelijke politie maar liefst 108 laboratoria ontmanteld, een toename van 20 procent. Bijna een derde hiervan is ontdekt in Noord-Brabant. Het betreft hier voornamelijk productielocaties voor drugs als xtc of crystal meth. Maar liefst 17 labs werden aangetroffen in onze regio, het relatief kleine gebied van politie eenheid Oost-Brabant. Dat zijn er vijf meer dan in 2019, een toename van ruim 40 procent.

De hoeveelheid productielocaties die de politie aantreft is in de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2016 werden er nog 61 labs ontmanteld, waarvan 16 in Noord-Brabant.

Opslag- en dumpinglocaties
Het aantal aangetroffen opslaglocaties voor synthetische drugs nam in 2020 toe met 23,5 procent: van 85 in 2019 tot 105 in 2020. Tegenover de stijging van het aantal ontdekte labs en opslaglocaties staat een afname van het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval. Dat waren er 178, een daling van 8,6 procent ten opzichte van 2019. Toen waren het er 13 minder.

Is er sprake van een toename?
“Het is lastig aan te geven of het toegenomen aangetroffen labs en opslaglocaties betekent dat de productie van synthetische drugs is gestegen”, reageert Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs. “We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, en daarmee de aanpak van synthetische drugs, geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld. Ook worden burgers zich steeds meer bewust van signalen van drugslabs en opslaglocaties en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Zij kunnen hun vermoedens rechtstreeks bij ons melden of doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.”

Productieproces verstoren
Komend jaar zet de politie wederom fors in op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Daniel: “Daarbij richten we ons niet alleen op de labs en opslaglocaties van synthetische drugs, maar proberen we ook het productieproces duurzaam te verstoren.” Een goed voorbeeld hiervan is het ketelbouwersproject, waarbij de politie begin dit jaar op zoek ging naar toeleveranciers van speciaal gebouwde of gemodificeerde ketels die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. “De opkomst van de productie van crystal meth baart zorgen”, zegt Daniel. “De bestrijding daarvan heeft een hoge prioriteit, vanwege de enorme winsten die criminelen er mee maken, maar ook vanwege het zeer verslavende en destructieve karakter.”

Meer berichten