Bedrijfsleider Henny van den Elsen (r) met haar collega Monique Bergenhenegouwen. (foto: Peter Noy)
Bedrijfsleider Henny van den Elsen (r) met haar collega Monique Bergenhenegouwen. (foto: Peter Noy)

Henny van den Elsen, de drijvende kracht achter MuzeRijk

Human Interest 2.374 keer gelezen

UDEN | “Toen ik ruim zeven jaar geleden de vacature bedrijfsleider voor een nog op te richten multifunctionele accommodatie (MFA) voorbij zag komen, dacht ik meteen, dát is iets voor mij. Drie weken later was ik, tot mijn eigen verbazing, aangenomen”, weet Henny van den Elsen (63) zich nog te herinneren. Ze is inmiddels dertien jaar in dienst bij IBN en vanaf oktober 2013 als bedrijfsleider betrokken bij de oprichting van Ontmoetingsplein MuzeRijk.

door Peter Noy

“Ik had in mijn beginperiode bij IBN als teamleider de supervisie over 26 objecten, van klein naar groot. Denk aan sporthallen, scholen en gemeenschapshuizen. Ik was daar verantwoordelijk voor de contacten met de opdrachtgever, het plaatsen en begeleiden van de mensen en het keuren van materialen en machines”, vertelt Henny. Vóór haar IBN-periode was ze bijna twaalf jaar hoofd klantenservice bij Goossens in Erp. “Vanwege de hectiek bij Goossens koos ik er in 2008 voor om als objectleider bij IBN te starten.” In het verre verleden begon Van den Elsen haar carrière als danslerares, eerst samen met haar vroegere partner Arnold Verhoeven, de laatste vijftien jaar alleen als zelfstandige. “In totaal heb ik zesendertig jaar dansles gegeven, je kunt stellen dat het werken en omgaan met mensen mij niet vreemd is. Uiteindelijk heb ik overal heel veel geleerd”, glimlacht Henny. Formeel is ze in dienst bij IBN, maar ze wordt operationeel aangestuurd door de gemeente, Vereniging van Eigenaren (VvE) en de Stichting MuzeRijk. “Er was bij de opstart van MuzeRijk nog veel werk te verzetten, ik kwam niet in een gespreid bedje terecht. Een aantal kinderziektes moest worden verholpen. Dit soort werkzaamheden, het pionieren ligt mij wel”, zegt Henny met een twinkeling in haar ogen. “Ik werd in de begintijd wel eens ’s nachts om drie uur gebeld met een storingsmelding dat er een waterput in de gymzaal was overgelopen. Dan moest je toch je bed uit en ervoor zorgen dat het probleem werd opgelost.”

Geen 9 tot 5 mentaliteit
Hans van Zon (74), vicevoorzitter van Stichting MuzeRijk, spreekt zijn waardering uit voor de wijze waarop Henny haar functie binnen MuzeRijk invult. “Het succes van een MFA valt of staat bij de bedrijfsleider. Dat moet een ondernemer zijn, die de grenzen opzoekt, die af en toe buiten de oevers treedt, dynamisch, enthousiast en proactief is en geen 9 tot 5 mentaliteit heeft. En er moet een bestuur achter zitten dat super gemotiveerd is, dat faciliteert en visie heeft”, zegt Van Zon. Henny vult aan: “Ik heb een contract voor 36 uur, maar draai soms weken van vijftig, zestig uur. Naast een aantal uren voor de VvE stuur ik tachtig vrijwilligers binnen MuzeRijk aan, verzorg ik de inkoop van de horeca en regel de planning van de sporthal maar ook het organiseren van de activiteiten. Het leuke van deze functie vind ik de variatie in werkzaamheden en de hectiek op de werkvloer. Maar ook onze gasten en vrijwilligers, die staan bij mij altijd op nummer een. Sinds maart 2020 heeft Henny in Monique Bergenhenegouwen (53) een rechterhand gevonden om haar te ontlasten. Zij ondersteunt Henny als assistent bedrijfsleider en is verantwoordelijk voor de horeca, de planning en het Eetpunt.

Informatieboekje
Het bestuur van MuzeRijk is vorig jaar gestart om alle interne activiteiten te inventariseren en op papier te zetten, inclusief de bijbehorende tijden en contactpersonen. Het bleek dat er ruim vijftig activiteiten worden georganiseerd binnen MuzeRijk. Bestuurder Hans van Zon: “Door hier een overzichtelijk boekje van te maken willen we naar de samenleving verantwoorden wat wij als multifunctionele accommodatie daadwerkelijk doen op het gebied van de vier thema’s Eenzaamheid, Participatie, Armoede en Educatie. Door dit informatieboekje aan te vullen met interviews van mensen die deelnemen aan de activiteiten krijgt het magazine meer kleur en wordt men getriggerd om het te lezen”, zegt Hans van Zon niet zonder trots. “Het is de bedoeling dat, wanneer we weer open mogen, het boekje huis aan huis in de Bitswijk wordt bezorgd. We hopen dat we ergens in mei onze eerste activiteiten weer mogen opstarten. Een wens van mij is dat er meer bewoners uit de Bitswijk, met verschillende culturele achtergronden, naar MuzeRijk komen.” Van Zon vindt het een must dat MuzeRijk zo snel mogelijk weer open gaat. “Ik merk dat er ontzettend veel behoefte bij de mensen is om weer deel te kunnen nemen aan de gezamenlijke activiteiten. Het sociale contact wordt erg gemist binnen onze doelgroep. Op jaarbasis ontvangen we vijftigduizend bezoekers in de centrale Ontmoetingsruimte. Ik ben ervan overtuigd dat MuzeRijk een wezenlijke bijdrage levert aan het verbeteren van de inclusieve samenleving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant