Wim de Groot plant een boom bij St. Jan samen met burgemeester Hellegers. (foto: Henk Lunenburg)
Wim de Groot plant een boom bij St. Jan samen met burgemeester Hellegers. (foto: Henk Lunenburg)

Twee Udenaren bereiken de prachtige leeftijd van 100 jaar

Human Interest 2.312 keer gelezen

UDEN | In Uden werden afgelopen week maar liefst twee inwoners van Uden 100 jaar. Op zondag 7 maart bezocht burgemeester Henk Hellegers de 100-jarige Wim de Groot. Francien de Groot-Wich vierde een paar dagen eerder haar 100e verjaardag, op 4 maart. 

door Henk Lunenburg

Wim de Groot werd op 7 maart 1921 geboren op Bedaf. Na een jaar verhuisde het gezin naar een boerderij op de Rakt. Deze boerderij huurden ze van een oom van Wim, die verhuisde naar de Maasstraat. Wim had twee broers en vier zussen. Aan sport heeft Wim nauwelijks wat gedaan. Elke Tweede Paasdag werd bij Verbossen een wedstrijd paardrijden met ringsteken gehouden. Daar deed hij vaak aan mee. Na afloop zochten de jongens en de meisjes elkaar op bij de Bedafse bergen. Zijn broer Martien emigreerde naar California in de Verenigde Staten. Als Wim 20 jaar is, gaat hij ook naar California. Samen werkten ze op een veebedrijf. Ze moesten vaak midden in de nacht werken, en daarom gingen ze beiden op zoek naar ander werk. Wim kreeg een baan aangeboden bij een groot pretpark. Daar had hij het reuze naar zijn zin. Wat hem het meest is bijgebleven van zijn tijd in Amerika is de dag dat J.F. Kennedy is vermoord. Wat begon als een mooie dag veranderde in een totale chaos.

Om contact te houden met Nederland schreef hij brieven naar zijn vroegere buurmeisje Netje Kanters. Zij was net als Wim nog steeds vrijgezel. Ze schreven elkaar regelmatig. Als Wim weer in Nederland is wordt het een relatie en besluiten ze om te gaan trouwen. Netje wil niet naar Amerika dus blijven ze in Nederland. Ze vinden een woning op de Rakt en Wim vindt werk bij hoveniersbedrijf van Heeswijk. Ze hebben geen kinderen. Netje werkt als huishoudster bij burgemeester Schampers en Wim heeft daar een aantal jaren de tuin onderhouden. Op latere leeftijd besluiten ze naar het bejaardenhuis te gaan. Kort nadat ze zich hebben aangemeld krijgt Netje een hersenbloeding. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis in Veghel, waar ze na een week overlijdt. De zus van Wim die in Canada woonde, woont nu in Nistelrode. Enkele jaren geleden is broer Martien in Amerika overleden. De jongste broer van Wim die broeder-missionaris is, woont in Deurne.

Wim woont nu al ruim 10 jaar in Zorgcentrum St. Jan. Hij verveelt zich nooit, elke morgen fietst hij een half uur op de hometrainer. Hij leest zijn krantje en bij goed weer wandelt hij met zijn rollator naar de tuin waar hij een kopje koffie drinkt en verhalen vertelt over zijn tijd in Amerika. Burgemeester Henk Hellegers heeft op zondag 7 maart Wim gefeliciteerd met zijn 100e verjaardag en samen plantten ze een boom in de tuin van St. Jan.

Francien de Groot-Wich
Francien de Groot-Wich werd op donderdag 4 maart 100 jaar. Francien is geboren in Aarle-Rixtel als oudste in een gezin van vier kinderen. Ze werkte in Uden in het tramcafé van haar tante, waar ze Harrie de Groot voor het eerst ontmoette. Op 1 juni 1944 trouwden ze voor de wet in Uden en later dat jaar volgde het kerkelijk huwelijk. Ze gaan in de Julianastraat wonen. Daar werkte Harrie in de wagenmakerij van zijn vader. Samen kregen ze tien kinderen; zeven dochters en drie zonen. Die hebben voor vele klein- en achterkleinkinderen gezorgd. Naast de volle dagtaak in het huishouden zong Francien jaren in het koor van St. Petruskerk de rouw- en trouwdiensten, en was ze vrijwilligster bij de jaarlijkse ziekentriduümdagen. Burgemeester Henk Hellegers heeft haar per brief gefeliciteerd.

Francien de Groot-Wich.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant