Het voormalige politiebureau en de locatie van de brandweer.
Het voormalige politiebureau en de locatie van de brandweer. Foto: Henk Lunenburg

Gemeente wil nieuwbouw voor verschillende doelgroepen op plek van voormalig politiebureau

Wonen 2.091 keer gelezen

UDEN | Gemeente Uden heeft de voorwaarden vastgesteld voor de herontwikkeling van het gebied op de hoek Leeuweriksweg en Land van Ravensteinstraat, waar nu het voormalige politiebureau, de brandweer en basisschool De Klimboom zijn gevestigd. Belangrijkste daarin is dat de nieuwbouw ruimte moet bieden aan verschillende doelgroepen, zoals starters, huurders en senioren.

Vanaf 2023 komen de gebouwen vrij waarin de politie, brandweer en basisschool De Klimboom gevestigd zijn en waren aan de Leeuweriksweg. De gemeente wil dat er op deze locatie woningbouw komt die aansluit op de wensen en behoeften in Uden, zoals onder andere vastgelegd in de Woonvisie. Wethouder Gijs van Heeswijk: “Als je zo’n herontwikkeling goed wil doen, moet je nadenken over veel details. Daarom hebben we vorig jaar eerst de uitgangspunten vastgesteld voor nieuwbouw op deze locatie. Op basis daarvan hebben we nu randvoorwaarden geformuleerd waaraan de toekomstige ontwikkeling moet voldoen. Die zijn belangrijk om straks ook de ideeën te kunnen toetsen van partijen die deze nieuwbouw wel willen gaan realiseren. Belangrijke aandachtspunten voor ons zijn in elk geval: woningen voor verschillende doelgroepen, aansluiting bij de omgeving, een groene uitstraling, duurzaamheid en voldoende parkeergelegenheid.”

Verschillende doelgroepen
Een van de voorwaarden die de gemeente stelt aan nieuwbouw op deze locatie is bijvoorbeeld dat die nieuwbouw moet voorzien in verschillende woningen voor diverse doelgroepen. Dus zowel voor starters als bijvoorbeeld voor senioren en in elk geval 20 tot 30 procent sociale woningbouw (huurwoningen). Bij voorkeur komen er appartementen en grondgebonden woningen, vindt de gemeente. Daarnaast zou er ruimte zijn voor een (para)medische zorgfunctie. Verder moet het project voorzien in zijn eigen parkeerbehoefte, zodat het parkeren in de omliggende straten niet verder onder druk komt te staan.

Drie bouwvlekken
In de randvoorwaarden heeft de gemeente ook vastgelegd hoeveel ruimte minimaal moet overblijven voor groenvoorziening. De voorkeur gaat uit naar bebouwing op maximaal drie bouw’vlekken’ (zie afbeelding hieronder). Daardoor kan een aantal waardevolle, monumentale bomen behouden blijven. Op de plek van vlak A ziet de gemeente liefst grondgebonden woningen van twee verdiepingen met kap en in bouwvlak B1 bebouwing met maximaal drie bouwlagen. In vlak B2 mag bebouwing komen met vier bouwlagen, met een gedeelte (een ‘accent’) van maximaal acht bouwlagen.

Plattegrond van het te ontwikkelen gebied op de hoek Leeuweriksweg/Land van Ravensteinstraat, met daarop de gewenste verhouding groen-bebouwing en de maximale grenzen van de drie plekken waar mag worden gebouwd.

Gewenste verdeling
Op basis van de Woonvisie is een divers en gevarieerd programma opgesteld, met als uitgangspunt een verhouding koop/huur van koop (65-75%) – huur (25-35%), als volgt verdeeld:

• 20-30% sociale huur (tot €750 p/mnd)
• 0-5% middeldure huur (€750-950 p/mnd)
• 15-25% betaalbare koop (tot €225.000)
• 25-35% middeldure koop (tot €350.000)
• 20-30% dure koop (vanaf €350.000)
• zorggerelateerde functie

Marktuitvraag
Via een marktuitvraag, een soort wedstrijd, krijgen marktpartijen de mogelijkheid hun ideeën in te dienen om van deze plek een unieke woonlocatie te maken. De randvoorwaarden zijn bedoeld als minimale kaders waar die marktpartijen zich aan moeten houden. De marktuitvraag start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021. Het plan dat het beste invulling geeft aan de randvoorwaarden wordt dan geselecteerd voor uitvoering. Het doel is om in 2023 te starten met de nieuwbouw, legt wethouder Van Heeswijk uit, want pas dan zijn alle huidige gebruikers van de vrijkomende locaties vertrokken. “Maar dit jaar wordt dus al duidelijk wat er gaat komen op die hoek. Uiteraard zullen we de start van de marktuitvraag tijdig aankondigen, zodat alle geïnteresseerde partijen een kans krijgen om een goed plan in te dienen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant