Afbeelding
Foto: Peter Noy
FOTO’S

Buurttuin Bitswijk zorgt voor sociale verbinding

Algemeen 1.275 keer gelezen

UDEN | “Op 7 juni 2014 is Buurttuin Bitswijk aan de rand van de gelijknamige wijk officieel van start gegaan”, weet initiatiefnemer Gerard van der Pas (66) zich te herinneren. “Op deze lap grond van 2.400 vierkante meter in de Cellostraat stond het vroegere Trefcentrum. Dit was 44 jaar dé ontmoetingsplek voor veel bewoners uit de Bitswijk en ver daarbuiten. Nadat het Trefcentrum werd afgebroken, wilden we deze plek graag behouden”, vertelt Van der Pas. De buurttuin is met ondersteuning van de gemeente en diverse sponsoren binnen enkele maanden gerealiseerd.

door Peter Noy

Deze groene oase in de wijk is een drukbezochte ontmoetingsplek voor jong en oud, maar ook een plek waar je als vrijwilliger lekker bezig kunt zijn. De belangrijkste functie van de buurttuin is de sociale verbinding, het contact tussen de mensen in de wijk. Zij hebben met deze tuin iets gemeenschappelijks. Sinds een aantal jaren maakt Buurttuin Bitswijk deel uit van Ontmoetingsplein MuzeRijk. “Tijdens de coronagolf zagen we dat veel mensen uit de buurt gebruik maakten van de picknicktafel in de buurttuin. Ze brengen zelf koffie en iets lekkers mee”, lacht Van der Pas. Iedere dinsdag is er een werkochtend waarbij gemiddeld vijf vrijwilligers in de tuin aanwezig zijn om deze te onderhouden en onkruidvrij te maken. “Sinds ik gepensioneerd ben werk ik wekelijks een halve dag in de tuin, maar houd ook de financiën en de public relations bij. Arie van Schijndel is onze vaste beheerder en Henk van de Wijst penningmeester. Zo heeft ieder zijn eigen taak. De andere vrijwilligers zijn Elly van Schijndel, Marleen van Ras, Ad Wilborts, Frans Wouters en Theo van Kraanenbroek.” Kleurrijke vogelnestkastjes midden op het terrein, koddige kabouters en een bijenhotel trekken de aandacht van de bezoekers. Van der Pas: “Mensen van onder andere BrabantZorg, MuzeRijk en het Orgelhuis komen hier regelmatig een kijkje nemen. In het voorjaar en zomer is het hier één grote bloemenzee. Er zijn vroeg-, midden- en laatbloeiers, zodat er altijd wat in bloei staat.” Naast het ontmoetingsplein is er onder andere een picknickveld en een bloemen-, vlinder-, kruiden- en moestuin. De buurttuin maakt gebruik van een kleine kweekkas, waarin eenjarige bloemen en groenten kunnen worden gezaaid. Het onderhoud in de tuin gebeurt op een milieuvriendelijke manier, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. “We plukken het onkruid zelf. Wanneer er slakken in de moestuin komen, hebben we pech”, aldus Van der Pas.

Contact met scholen
Op het terrein van de buurttuin is een open leslokaal voor de schoolkinderen. “De kinderen kunnen hier luisteren naar bijvoorbeeld het verhaal van een imker. In de beginjaren waren er directe lijntjes met de basisscholen Bedir en Het Speleon, maar dat is de laatste tijd wat verwaterd. We weten dat de scholen een strak lesprogramma hebben en steeds minder ruimte hebben voor educatieve buitenactiviteiten. Wij willen hen, gebruik makend van onze kennis en expertise, daarin graag faciliteren”, benadrukt Van der Pas, die zelf jarenlang in het onderwijs heeft gezeten. Buurttuin Bitswijk is aangesloten bij de Coöperatie Uden naar de Toekomst. Kijk voor meer informatie op: www.buurttuinbitswijk.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant