De vrolijke Julia.
De vrolijke Julia.

‘Meer onderzoek is belangrijk voor hartekinderen’

Human Interest 970 keer gelezen

UDEN | Een hartafwijking is doodsoorzaak nummer één bij kinderen tot 15 jaar. Meer aandacht voor deze ziekte is dan ook nodig, vindt Geertje van Dalsum uit Uden. Ze werd in juni vorig jaar moeder van Julia, die met een hartafwijking ter wereld kwam.

Geertje en haar man Roel kregen al vrij vroeg in de zwangerschap te horen dat hun kindje een hartafwijking zou hebben. “Ik was pas 12 weken zwanger toen ons dit werd verteld”, zegt Geertje. “Er is al veel onderzoek gedaan naar hartafwijkingen, waardoor er snel en op de goede manier gehandeld kon worden. Het werd al gauw duidelijk dat de hartafwijking van Julia te opereren was. Maar dat betekende wel dat we meteen na de zwangerschap in een molen terecht kwamen. Julia was pas 3 maanden oud toen ze een open hart operatie onderging. Gelukkig ging dit heel goed en genieten we nu volop van onze vrolijke dreumes en haar grote broer Vic.”

Controle
Er leven in Nederland 25.000 kinderen met een hartafwijking. Hartekinderen hebben vaak een kortere levensverwachting en beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. En nog altijd overlijden jaarlijks ook 150 hartekinderen, waarmee een hartafwijking doodsoorzaak nummer één is bij kinderen onder de 15 jaar. Geertje: “Dit is bij Julia gelukkig niet het geval. Ons is verteld dat zij alles gewoon op een normale manier mee zal kunnen doen. Wel blijft ze altijd onder controle en wordt het niet uitgesloten dat ze op latere leeftijd nog een keer geopereerd moet worden.” Geertje vertelt over de TikkieRing, een ring met bedels daaraan. “Bij ieder onderzoek en iedere behandeling, krijgt een kindje met een hartafwijking een bedeltje. Deze hang je aan de ring, die steeds voller wordt. Zo wordt het verhaal beeldend gemaakt, en kun je er later nog op terugkijken wat je allemaal hebt meegemaakt. De ring van Julia hangt ook al behoorlijk vol.”

Doneren
Geertje weet als geen ander hoe belangrijk het onderzoek naar hartafwijkingen is, en helpt daarom mee aan het inzamelen van geld voor Stichting Hartekind. Deze stichting financiert onderzoek, organiseert en ondersteunt evenementen en initiatieven voor dit doel, en geeft voorlichting aan ouders. “Hoe meer onderzoek er kan worden gedaan, hoe groter de overlevingskans van hartekinderen. Momenteel kan er door de coronacrisis niet fysiek worden gecollecteerd, maar je kunt alsnog je steentje bijdragen. Dat kan via de website hartekind.nl of via mijn eigen collecte via de website www.pifworld.com/nl. Als je op deze website in de zoekbalk ‘Geertje van Dalsum’ intikt, kom je terecht op mijn digitale collectepagina.” De Udense heeft tot nu toe 325 euro opgehaald, en heeft als doel 1500 euro gesteld. “In juli ga ik, als alles meezit, ook nog langs de deuren om geld op te halen. Als er mensen zijn die begin juli mee willen helpen met de collecte voor Stichting Hartekind, mogen ze contact me mij opnemen.” Dat kan via het mailadres geertje_martens@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant