Zingen kan meer zijn dan een hobby alleen, zo legt Joyce uit.
Zingen kan meer zijn dan een hobby alleen, zo legt Joyce uit.

Zingen uit volle borst omcoronaklachten te bestrijden

Algemeen 973 keer gelezen

UDEN | Zingen. We doen het allemaal graag, zelfs als je van jezelf vindt dat het niet zo heel mooi klinkt. Maar wist je dat zingen ook als geneesmiddel kan werken? Voor ex-coronapatiënten kan zingen dé remedie zijn tegen bijvoorbeeld kortademigheid. “De spierspanning die je gebruikt tijdens het zingen, maakt dat je je ademhaling beter onder controle houdt”, vertelt Joyce van der Sangen, zangcoach bij Vocal Center in Uden.

Slikproblemen, heesheid, vermoeide stem, veel slijmvorming, kortademigheid en benauwdheid zijn problemen die veel voorkomen na corona. Om dit te verhelpen, wordt in het revalidatieproces na corona vaak geadviseerd naar een logopedist en fysiotherapeut te gaan. Maar een bezoekje brengen aan een vocal coach zoals Joyce kan dus ook een goede optie zijn om de symptomen van kortademigheid te doorbreken door te zingen. Joyce: “Naast vocal coach ben ik als zorgspecialist onderdeel van het zorgteam van Vocal Center. Hierdoor heb ik veel kennis van de stem, zoals ook de anatomie. Hierdoor kan mijn rol prima naast die van de logopedistlopen waar ik me meer op de zangstem richt en een logopedist op de spreekstem.” Door haar brede kennis op het gebied van zingen is ze er al lange tijd van overtuigd dat zingen meer is dan alleen maar een hobby. “Het kan meer voor je doen. Om te zingen heb je spierspanning nodig, waardoor je je ademhaling beter onder controle houdt. Dit is ook de reden dat het een medisch hulpmiddel kan zijn om aanhoudende coronaklachten te bestrijden. Met zingen gebruik je automatisch je spieren die ervoor zorgen dat je beter met je adem omgaat. Je gebruikt de juiste spieren om baas te worden over je ademstroom, de controle daarover. Mensen die corona hebben gehad, of luchtwegproblemen hebben, hebben juist moeite met die controle over hun ademstroom. Je kunt er lang bij stilstaan hoe je je adem gaat controleren, of je pakt het bij de bron aan en maakt de spieren wakker die de adem aansturen en in bedwang houden. Dat doe je door te zingen, want dan gebruik je ze al.”

Geluk
In december kreeg Joyce zelf corona. “Ik ben een gezonde meid en ik heb niks aan mijn longen, maar ik ervaar echt dat mijn stem achteruit is gegaan. Vooral met praten. Wanneer ik zing heb ik nergens last van. Dat komt omdat ik dan veel bewuster bezig ben met mijn spieren die mijn adem controleren. Als ik spreek moet ik meer moeite doen om mijn adem in bedwang te houden. Wanneer ik dit interview zingend zou doen zou ik daar geen problemen mee hebben. Door nu weer heel veel te zingen, werk ik aan mijn stemconditie en uithoudingsvermogen en merk ik dat ik daar zelfs profijt van heb in de kortademigheid die ik met spreken nog ervaar.” Maar moet je geen beoefende zanger zijn om zingen als remedie te kunnen gebruiken? “Nee, zeker niet”, benadrukt Joyce. “Je hoeft niet te kunnen zingen om dit te doen, het gaat er puur om dát je gaat zingen. Helaas zingen we in deze tijd allemaal een stukje minder, terwijl zingen ook nog eens heel blij maakt, omdat het gelukshormonen aanmaakt.” Bij Vocal Center Uden in ‘t Podiumhuys kun je terecht voor vocalcoaching, stemtherapie en stemmassage. “Stemmassage is een tool die ik gebruik om heesheid en spierspanning tegen te gaan. Hierbij help ik je van spierspanning af in het hoofd, hals en nekgebied. De stem massage houdt zich bezig met die spieren die het strottenhoofd weer vrij laat bewegen.”

Vocal Fit
Zijn er ook online mogelijkheden voor die zangers in spe die liever niet van huis gaan? “Jazeker, ook online sta ik voor je klaar. Zowel individueel als ook in groepsverband. Elke donderdagavond vindt bijvoorbeeld de online Vocal Fit plaats. Een work-out met alleen maar liedjes zingen. Juist voor diegene die aan hun stemconditie en ademhaling willen werken. En het is ook nog eens hartstikke gezellig en veilig vanuit jouw eigen woonkamer.” Meer weten wat zingen voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor de Open Praktijkdag op 11 april 2021. Zo kun je ondervinden wat zingen voor jouw herstel kan doen en een kijkje te nemen in de praktijk van Joyce bij Vocal Center Uden. Kijk voor meer info op www.vocalcenteruden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant