De Krollenloop ging vorig jaar niet door. Dit jaar wel?
De Krollenloop ging vorig jaar niet door. Dit jaar wel? Foto: Ad van de Graaf

Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementen, overheid garant voor kosten

Algemeen 893 keer gelezen

VEGHEL | De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet door kan gaan in verband met de coronaregels. Het demissionaire kabinet heeft daar 385 miljoen euro voor gereserveerd. 

Door de coronacrisis ging er vorig jaar vrijwel niets door. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. Mochten er door coronamaatregelen toch evenementen geannuleerd moeten worden, dan krijgen de organisatoren een soort annuleringssubsidie van de overheid. De organisaties krijgen 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd als lening. 

Onzeker
De regeling geldt voor evenementen tot 31 december. Evenementen die vorig of dit jaar al in gang waren gezet, vallen onder deze regeling als zij verplaatst worden naar een datum na 1 juli. Het kabinet hoopt dat er vanaf 1 juli weer meer mogelijk is, al blijft het onzeker.

“In mijn gesprekken met vertegenwoordigers van de festivalbranche kwam vooral naar voren dat ze perspectief nodig hebben om te kunnen starten met organiseren. Deze regeling biedt hen de zekerheid om te starten met het organiseren van zomer- en najaarsfestivals. Als dan blijkt dat we, ook met de resultaten van de fieldlabs en de toename van het aantal vaccinaties, vergaande veiligheid kunnen organiseren, kunnen er meer bezoekers naar festivals en evenementen komen. En ons weer vermaken met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen”, aldus minister Van Engelshoven.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant