In de wijk Hoevenseveld worden 22 woningen gesloopt, waaronder deze in de Valkenburgstraat.
In de wijk Hoevenseveld worden 22 woningen gesloopt, waaronder deze in de Valkenburgstraat. Foto: Henk Lunenburg

Area gaat woningen in Uden renoveren en slopen

Algemeen 3.337 keer gelezen

UDEN | Area gaat flink investeren in haar oudere woningen. Aan ruim 660 woningen in Uden wordt de komende 5 jaar groot onderhoud uitgevoerd, te beginnen met 360 woningen in de wijken Hoevenseveld en Uden West. In die wijken en in één wijk in Volkel worden in totaal ook nog 76 huizen gesloopt. Bewoners zijn gisteren middels een brief op de hoogte gesteld van de plannen.

Area wil haar woningbezit blijvend laten aansluiten bij de kwaliteitseisen en woonbehoefte van vandaag de dag. Daarbij wordt nu vooral ingezet op goede isolatie van muren en daken, en de woningen worden waar mogelijk voorzien van zonnepanelen. Een investering van 22 miljoen euro. “De bestaande voorraad verduurzamen: daar zit de allergrootste opgave voor ons als woningcorporatie”, vertelt Jan van Vucht, directeur Area. “In het werkgebied van Area zijn er zo’n 8000 woningen die we de komende jaren moeten verduurzamen. We zijn nu nog in afwachting van nieuwe innovatieve, duurzame, energiezuinige en betaalbare warmteopwekking. Daarom worden de woningen nu nog niet gasloos. Dit is een volgende stap als er een goede vervanging van de cv-ketel voorhanden is.”

Sloop
In wijk de Bogerd in Uden is eenzelfde project al opgepakt. Daar werden 200 woningen gerenoveerd en 25 woningen gesloopt. Jan van Vucht: “We proberen in te zetten op renovatie en waar het echt niet anders kan, worden huizen gesloopt. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen voor de bewoners, maar gezien de technische kwaliteit van de woningen en de buurt is het bij sommige huizen toch nodig. Daarbij zijn we op zoek naar mogelijkheden om meer mensen een woning te bieden.” Bij Area begrijpen ze de impact van de plannen voor sloop maar al te goed. “Daarom gaan we binnenkort individueel met bewoners in gesprek. Samen met omwonenden en bewoners die terug willen komen gaan we het nieuwbouwplan maken. We hebben daarbij geen haast; we nemen een paar jaren de tijd voor dit proces en mensen kunnen als ze dat willen nog een aantal jaren blijven wonen.” Intussen krijgen zij voorrang bij het zoeken naar een nieuwe woning. Met de bewonersraad is een sociaal statuut afgesproken over de voorwaarden van de verhuizing en het recht op terugkeer na nieuwbouw.

Straten
In totaal worden er in de gemeente Uden 76 woningen gesloopt. Het gaat om 22 woningen in Hoevenseveld, in de Elisabethstraat, Maatsestraat, Valkenburgstraat en Walravenstraat, 26 woningen in Uden West, in de Helenastraat, Kerkakkerstraat en Smidsstraat, en 28 woningen in Volkel in de Aert Willemsstraat. “Het gaat om het huis en ‘thuis’ van mensen die er vaak jarenlang naar tevredenheid wonen. We gaan ervoor zorgen dat de huidige bewoners op een goede plek terecht komen. Dit gaan we heel zorgvuldig doen.” De bewoners zelf zijn daar nog niet zo zeker van. “Ik word hier heel nerveus van”, laat een bewoner uit de Valkenburgstraat weten. “Ik woon hier al 36 jaar, en nu krijg ik ineens een brief waarin staat dat mijn huis wordt gesloopt. Dat valt rauw op m’n dak.” In de buurt werd gisteren direct een handtekeningenactie gestart tegen de sloop. “Er wonen hier allemaal oudere mensen die hun mooie, ruime huis met tuin zomaar moeten verlaten, en het is maar afwachten wat je terugkrijgt. Onze huizen voldoen niet meer aan de eisen, wordt gezegd. Je mag gerust komen kijken hoor, als onze huizen niet meer voldoen dan weet ik het ook niet meer.”

Grote inzet
Area zet groot in op het verduurzamen van haar woningen. “Met de langjarige overeenkomst ‘project-overstijgende samenwerking’ met de bouwbedrijven Caspar de Haan en Hazenberg willen we dit versnellen. In deze samenwerking is veel aandacht voor innovatie en slimmer samenwerken. Dit verhoogt de kwaliteit van de woningvoorraad en zijn de onderhouds- en beheerkosten op de langere termijn lager. Hierdoor kunnen we meer investeren in de woningen”, aldus Jan van Vucht.

Meer wijken
In september wordt gestart met de uitvoering van onderhoud in Uden West en Hoevenseveld. Daarna volgen er nog andere wijken. “Maar onze focus ligt voor nu echt op deze Udense wijken. Door deze aanpak bereiken we in 2023 gemiddeld label A.”

De Elisabethstraat.
De Elisabethstraat.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant