Er bestaat het vermoeden dat mensen van buiten de Flatwijk afval brengen. (Archieffoto)
Er bestaat het vermoeden dat mensen van buiten de Flatwijk afval brengen. (Archieffoto)

‘Anonimiteit speelt een rol bij afvalprobleem’

Algemeen 752 keer gelezen

UDEN | De grote anonimiteit van bewoners van de Flatwijk en de moeilijke omstandigheden waarin veel bewoners in die wijk zitten, spelen een grote rol bij het afvalprobleem dat zich in die wijk voordoet. Daarmee is het afvalprobleem volgens de gemeente maar een deel van een veel breder probleem.

Partij Gewoon Uden diende een aantal weken geleden een schriftelijke vraag in over de grote overlast van (zwerf)afval in de Flatwijk, en dan met name de Beatrixhof. In een reactie laat het College bekend te zijn met deze problematiek, evenals wooncorporatie Area. Area communiceert over (huis)regels, spreekt mensen aan op ongewenst gedrag, plaatst asbaktegels en prullenbakken bij de ingangen vanwege het zwerfafval, en breidt het informatiepakket voor nieuwe bewoners uit met informatie over afval. Het afvalbeleid zelf en hoe hiermee om te gaan is volgens Area een taak van de gemeente. Eind 2019 is de gemeente van deur-naar-deur gegaan om de bewoners te informeren over het aanbieden van papier en plastic. Toen hebben maar weinig mensen de deur geopend, valt te lezen in de beantwoording. Daarnaast is speciaal ontworpen informatie opgehangen in de centrale hallen over hoe en wanneer papier, plastic en restafval aan te bieden.

Afval van buiten Flatwijk         
Bij uitzetting wordt de afvoer van het afval door de deurwaarder geregeld. Afval in verband met verhuizing kan al dagen of nog langer voor daadwerkelijke verhuizing buiten zijn neergezet en is daardoor door Area lastig te herleiden tot een bepaalde woning. Er bestaat zelfs het sterke vermoeden dat mensen van buiten de Flatwijk afval brengen. Al lange tijd controleren boa’s bijna dagelijks het afval in de flatwijk. Afval(zakken) wordt al jaren ter plekke en openlijk onderzocht op informatie over herkomst. “Maar zelfs een adres vinden tussen het afval is geen onomstotelijk bewijs”, laat het College weten. “Indien een adres wordt gevonden, bezoekt de boa de betreffende woning en gaat in gesprek met de bewoner. Helaas lukt dit vaak niet omdat bewoner niet thuis is, of niet aan de deur komt. Indien de bewoner bekent, kan hij/zij worden beboet, maar dat vindt dus maar weinig plaats. Ook zijn omwonenden zelden bereid om illegale dump met aanknopingspunten bij de gemeente te melden. De toezichthouders zijn dan ook beperkt in hun mogelijkheden.” Vrijwilligers die zwerfafval bij de flats opruimen worden door de gemeente gefaciliteerd, en de buitendienst ruimt na controle door de boa driemaal per week op. In totaal gaat het om gemiddeld 3 kuub afval per week. Deze kosten zijn volgens de gemeente ongeveer 250 euro per week.

Oplossen
Met de uitrol van de nieuwe afvalinzameling in de hoogbouw wordt  een nieuwe start gemaakt in de Flatwijk. Gestart wordt na de zomer als de betreffende flats door Area zijn gerenoveerd. Om het probleem op te lossen worden de locatie en voorzieningen voor afval opnieuw bepaald. De informatie over de afvalregels worden herhaaldelijk en in verschillende vormen aangeboden. De gemeente geeft aan dat het onderliggende probleem van de Flatwijk daarmee niet opgelost is, maar wordt qua afval zo goed mogelijk een nieuwe start gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant