De recreatieondernemers zijn van mening dat ook het centrum profiteert van het toerisme.
De recreatieondernemers zijn van mening dat ook het centrum profiteert van het toerisme. Foto: Ad van de Graaf

Recreatieondernemers willen geen toeristenbelasting

Algemeen 495 keer gelezen

UDEN | Samenwerkende Recreatieondernemers Uden (SRU) hebben zich uitgesproken tegen de toeristenbelasting die in Uden weer ingevoerd gaat worden. Voorheen hief de gemeente Uden geen toeristenbelasting, maar in verband met de fusie moeten een aantal belastingen tussen de gemeente Uden en Landerd op elkaar afgestemd worden. De toeristenbelasting is daar een onderdeel van, gezien Landerd wel toeristenbelasting heft.

Deze toeristenbelasting levert Landerd jaarlijks rond de 360.000 euro op, en voor Uden zal dat rond de 90.000 euro per jaar zijn. Er wordt 1,20 euro per persoon per nacht gerekend. Dat geld kan volgens het college worden gebruikt om de bestaande verschillen op het gebied van OZB-tarieven voor woningen en niet-woningen wat meer gelijk te trekken. Het afschaffen van de toeristenbelasting van Landerd zou er ook voor zorgen dat bedrijven en inwoners na de fusie meer belasting zouden moeten gaan betalen. Daarnaast wordt volgens het college rond de 240.000 euro per jaar geïnvesteerd in toerisme.

Het nieuws valt de Samenwerkende Recreatieondernemers Uden flink tegen. "Toeristenbelasting is gewoon een ouderwets middel om heel snel de pot te vullen", gaf Rems Verbossen, eigenaar van Sandberghe (voorheen De Pier) en bestuurslid van SRU, afgelopen donderdag in de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën aan. Hij merkt op dat álle ondernemers in Uden profiteren van de toeristen die in bijvoorbeeld zijn recreatiepark verblijven. "De gasten eten een ijsje in het centrum, kopen kleding, huren fietsen, gaan uit in Markant of de Pul, enzovoorts. Zou het niet veel eerlijker zijn als zij ook mee zouden betalen? Zo draagt iedereen zijn steentje bij." Hij is dan ook voor een ander soort belasting. "Kies voor een systeem, of zoek dat in ieder geval uit, waarmee belastingen opgehaald worden en door ondernemers weer besteed kunnen worden. Dan wordt iedereen in zijn eigen sector beter. Voorbeeld is het ondernemersfonds zoals Evert Oostendorp van SBBU dat kan toelichten. Dan hoef je geen gevelbelasting, toeristenbelasting of dat soort zaken te doen."

Ton Derks, eigenaar van BillyBird Park Hemelrijk voegt daaraan toe: "Als onze gasten naar ons park komen, gaan ze vanzelf ook naar de winkels en de horeca in de omgeving. Verblijfsrecreatie draagt zo bij aan de levensvatbaarheid van voorzieningen in de dorpen en in Uden. Dit moet je dus niet belasten, maar proberen te bevorderen." Hij geeft aan te snappen dat een (gemeente)begroting sluitend moet zijn. "Maar als wij moeten kiezen tussen geen toeristenbelasting en geen investeringen in de marketing van de gemeente Maashorst of wel toeristenbelasting en wel investeren in de marketing van de gemeente Maashorst kiezen wij voor geen toeristenbelasting." In een eerdere brief aan het college van Uden maakte het bestuur van SRU duidelijk dat de heffing van toeristenbelasting voor de recreatieve bedrijven kan oplopen tot zo'n 50.000 euro per jaar. "We willen niet dat Uden gepromoot wordt middels belastinggelden en door de gemeente", aldus Rems Verbossen. "Bezuinig daar maar op. Maak van je ‘winkel' een kwaliteitswinkel waar we trots op kunnen zijn. Begin met een visie en werk aan kwaliteit. Met dit alles bedoel ik intern je zaken op orde maken. De promotie zorgen wij wel voor binnen onze bedrijven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant