Afbeelding

Foto van vroeger: de Zuivelfabriek

Historie 1.522 keer gelezen

UDEN | Vermoedelijk is deze foto rond 1970 gemaakt. Wie kan er meer vertellen over de ‘melkkarretjes’ uit die tijd, waarmee de melkventers dagelijks door de Udense straten reden?

Deze foto is gemaakt in de toenmalige Veilingstraat met links vooraan de directeurswoning van de Coöperatieve zuivelfabriek Heilige Henricus. Een beeld van de H. Henricus prijkt parmantig in de hoek van ’t melkfabriek, zoals de Udenaren destijds zeiden. Rechts vooraan zien we nog een stukje van het veilinggebouw, maar daar besteden we een volgende keer meer aandacht aan.

De Coöperatieve Zuivelfabriek H. Henricus is opgericht in 1913 om een vaste melkprijs voor de Udense boeren te garanderen. In Volkel kende men in die tijd de Coöperatieve stoomzuivelfabriek H. Antonius Abt. Ondanks de onderlinge rivaliteit zijn de beide verenigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gefuseerd. Het fabrieksgebouw in Uden is begin jaren vijftig grondig vernieuwd en uiteindelijk in de tachtiger jaren gesloopt om plaats te maken voor woningbouw en appartementen zoals De Romme. In de zeventiger jaren zijn de plaatselijke coöperatieve verenigingen opgegaan in grotere landelijke commerciële bedrijven, zoals Campina en Nutricia. In Volkel is de voormalige boter- en melkfabriek aan de Brabantstraat wel behouden gebleven. Vanaf 1968 heeft Soos Plok hier een onderkomen in gevonden.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant