Het feest zal op 9 mei in besloten kring gevierd worden. (foto+tekst: Henk Lunenburg)
Het feest zal op 9 mei in besloten kring gevierd worden. (foto+tekst: Henk Lunenburg)

Gerrit en Tonny vonden elkaar op de kermis: ‘Het was liefde op het eerste gezicht’

Algemeen 1.050 keer gelezen

VOLKEL/UDEN | Gerrit en Tonny de Groot-vd Burgt zijn op 29 april 60 jaar getrouwd. Gerrit is 88 jaar geleden in Volkel geboren. Twee jaar later werd Tonny in Zijtaart geboren, beiden in een gezin van 7 kinderen.

Gerrit groeide op in de Heivelden. Hij verbleef graag buiten in het natuurgebied ‘Het Goor’. Tonny groeide op in De Hemel in Zijtaart, zo heette de straat waar ze woonde. “Mijn jeugd was de hemel op aarde!” Op de kermis zagen ze elkaar voor het eerst, het was liefde op het eerste gezicht. Na 2 jaar militaire dienst kregen ze pas echt verkering. Het toeval wilde dat de broer van Gerrit destijds verliefd werd op de zus van Tonny. Ze besloten om er een dubbel bruiloftsfeest van te maken. Na 6 jaar verkering trouwden ze op 29 april voor de wet en op 9 mei voor de kerk. Direct na hun trouwen zijn ze in Volkel gaan wonen.

Na 11 jaar huwelijk overleed Tonny’s zus op veel te vroege leeftijd. Gerrit en Tonny namen naast de zorg voor hun eigen kinderen ook een gedeelte van de zorg voor de kinderen van broer en zus op zich, met veel liefde en toewijding. Ruim dertig jaar werkte Gerrit als tekenaar bij de CeHaVe in Veghel. Tonny zorgde altijd voor het huishouden en de kinderen.

De hobby’s van Gerrit zijn onder meer hout bewerken, timmeren, bouwkundig tekenen en kanaries houden. Voor de kerk en de gemeenschap in Volkel deed hij veel vrijwilligerswerk. Het meest trots is hij op het Volkels Kapelleke. Gerrit kreeg voor zijn vrijwilligerswerk de onderscheiding ‘Verdienstelijke Volkelnaar’, en in februari 2020 de hoge pauselijke onderscheiding ‘Pro ecclesia et pontfici’ voor 50 jaar vrijwilligerswerk voor de Volkelse kerk en de gemeenschap. Tonny kookt en bakt graag. Ze fietst het liefst iedere dag even op en neer naar Uden en paste met heel veel plezier op haar 16 kleinkinderen. 

Gerrit en Tonny zijn altijd graag thuis in Volkel om te genieten van hun kinderen en kleinkinderen. Helaas is de gezondheid van Gerrit het laatste jaar snel achteruitgegaan. De ziekte dementie maakt het helaas niet meer mogelijk om samen in Volkel te wonen. Gerrit verblijft vanaf november 2020 in het Retraitehuis in Uden. Tonny bezoekt Gerrit trouw iedere dag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant