Logo kliknieuws.nl/uden

Odiliapeel heeft dan ook eindelijk een attentietegel

  •   keer gelezen

ODILIAPEEL | De veertiende en voorlopig laatste historische attentietegel in de gemeente Uden is vorige week geplaatst, voor het eerst in Odiliapeel. Lange tijd heeft deze historietegel in de opslag gelegen; hij kon niet geplaatst worden vanwege de wegwerkzaamheden in verband met de herinrichting Oudedijk en Terraveenplein.

De werkgroep attentietegels heeft met het leggen van deze tegel voorlopig zijn doel bereikt: het her en der plaatsen van veertien tegels in de gemeente Uden om de aandacht te vestigen op het oude cultuurgoed. Op deze laatste tegel staat de vroegere noodkerk van Odiliapeel afgebeeld, de H. Kruisvindingskerk die in 1930 in gebruik werd genomen. De eerste bewoners van het ontginningsdorp, toen nog Terraveen geheten, gingen aanvankelijk naar de kerk in Volkel en hadden op den duur behoefte aan een eigen kerk. De Udense Kruisheren boden aan om na de bouw van een noodkerk de erediensten voor te gaan. De eerste rector van de kerk was kruisheer Chr. van Hout. In de volksmond werd hij de ‘pastoor van Odiliapeel’ genoemd. Pas in 1959 werd er een nieuw, stenen kerkgebouw in gebruik genomen.

Initiatief
De plaatsing van de historische tegels is een initiatief van Stichting Uden in Geschriften in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers, de gemeente Uden en de heemkundekring Uden. De officiële presentatie van de eerste attentietegel vond plaats in de Udense Helenastraat in 2019. De Werkgroep Attentietegels blijft gewoon voortbestaan; men hoopt via sponsoring aan financiële middelen te komen om in de toekomst nog meerdere tegels te plaatsen.

Meer berichten