Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Henk deed een test met een komkommer. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Henk deed een test met een komkommer. (foto: Henk Lunenburg)

‘Elektrisch sluitende autoruiten kunnen heel gevaarlijk zijn’

  •   keer gelezen

UDEN | Onze eigen fotograaf Henk Lunenburg zag onlangs op tv een uitzending die liet zien dat elektrisch sluitende autoruiten gevaarlijk kunnen zijn. In 2017 raakte een toen 4-jarig meisje een vingerkootje kwijt omdat er geen klembeveiligingssysteem op het raam zat. Naar aanleiding van het televisie-item, ging Henk op eigen onderzoek uit. Hieronder kun je lezen hoe.

Het 4-jarige meisje was een dagje met haar opa en oma naar Safaripark Beekse Bergen. Opa reed met zijn nieuwe auto tussen de dieren toen hij op het knopje drukte om de ramen dicht te doen. Wat er toen gebeurde was een nachtmerrie: zijn kleindochter bleek met haar vinger tussen het raam te zitten. Opa had direct door dat het goed mis was. Een stukje van haar vinger was afgehakt en was zelfs met een operatie niet meer te redden. Henk vertelt: “Direct heb ik dit getest op onze auto. Onze kleinkinderen zitten vaak in onze auto en dan wil je voorkomen dat dit gebeurt. Bij het testen van onze elektrische autoruiten bleek aan de bestuurderskant wel een klembeveiliging te zitten, maar niet aan de rechterkant. Ik heb dat getest met een komkommer, zoals je kunt zien op de foto. De ramen aan de achterzijde moeten handmatig dichtgedraaid worden. Wij rijden in een Toyota Yaris 2016.”

Geen klembeveiliging
Een aantal jaren geleden heeft de ADAC, de Duitse ANWB, hier een onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat een deel van de moderne auto’s geen klembeveiliging op alle ramen heeft zitten. “Vermoedelijk vanuit bezuinigingsoverwegingen. Geen enkele autofabrikant durfde dat toen te bevestigen. Wettelijk gezien voldeden ze toen aan de Europese richtlijnen”, zo zegt Henk.

Test zelf de elektrische ramen
Hij adviseert om zelf ook je autoramen te controleren. “Het is heel verstandig om de autoramen van je eigen auto te testen. Je bevindingen kun je doorgeven bij Meldpunt Ongeval Electrische Ramen (MOER). Autofabrikanten zouden verplicht moeten worden om kopers te informeren wanneer de klembeveiliging niet op alle ramen aanwezig is. Tegen alle ouders, opa’s en oma’s en kinderen wil ik zeggen: pas op met elektrische autoruiten.”

Meer berichten