Logo kliknieuws.nl/uden

Waar LED spots in de keuken plaatsen?

  •   keer gelezen

Wanneer je een nieuwe keuken gaat installeren dan zijn LED spots een voor de hand liggende optie op het gebied van verlichting. Je ziet steeds vaker dat mensen in de keuken LED spots inbouwen. Bijna iedereen kent de vele voordelen van LED verlichting. Maar hoe en waar plaats je de spots precies in de keuken? In dit artikel nemen we het met je door.

Er zijn diverse type keukens

Allereerst moeten we melden dat de keuze grotendeels afhangt van persoonlijke factoren. Sommigen hebben liever een strak design zoals met zwarte inbouwspots, en sommigen hebben liever een iets uitbundiger design. Afhankelijk van het design plaats je de spots ook op een andere plek in de keuken. Algemeen gezien zijn er een aantal soorten keukens.

·         Gesloten keukens

·         Keukens zonder hangende kastjes

·         Keukens met hangende kastjes

·         Keukens met een kookeiland

·         Open keukens die direct in verbinding staan met de woon- of eetkamer

Met diverse type keukens zullen de spots ook op diverse plekken worden geplaatst.

Gesloten keukens

Er zijn genoeg huizen waarbij de keuken een compleet aparte ruimte is. In dit soort type keukens staan vaak geen tafels en gaat het enkel om de praktische zaken. Hier is dus vooral werklicht belangrijk. Waar je dan vooral op moet letten is ongeveer één spot per drie vierkante meter te plaatsen, en ook moeten de spots evenredig over de ruimte worden verdeeld om gelijke lichtverdeling te bevorderen.

Keukens zonder hangende kastjes

In een hoop moderne keukens bestaan er geen hangende kastjes meer. Vaak zijn dit ook open keukens. Hier is het ideaal om LED verlichting in twee groepen te verdelen. Hiervoor geldt één als werkverlichting voor het aanrecht, en één als sfeerverlichting in de keuken. Hiervoor worden dimmers wel aanbevolen. Ook hier geldt één spot per drie vierkante meter.

Keukens met hangende kastjes

Wanneer er nog wel sprake is van bovenkastjes of hangende kastjes in de keuken dan is één groep voldoende. Hier geldt ook dat het toepassen van een dimmer aan te bevelen is en ook één spot per drie vierkante meter wordt aangeraden.

Keukens met een kookeiland

Ook in keukens met een kookeiland is twee soorten groepen vrij gebruikelijk. Groep één wordt geplaatst rond het eiland zelf en deze dient voor de algemene verlichting van de ruimte als ook licht voor op de wanden. De tweede groep dient opnieuw als werkruimte. Ook hier geldt, één spot per drie vierkante meter en voor het element van sfeer wordt ook een dimmer aangeraden.

Open keukens met overloop tussen woon- en eetkamer

Wanneer je een open keuken hebt dan is het uiterst belangrijk dat licht uit de woonkamer wordt doorgetrokken naar de keuken. Ook hier is het aan te raden een dimmer te gebruiken voor het creëren van extra sfeer.

Heb je nog twijfels over welk soort LED spots je wilt kopen, ben je nog op zoek naar een dimmer of wil je nog wat meer inspiratie? LED verlichting van Letsleds is dan een goede keuze. Je kunt kiezen uit een ruim assortiment waar veel inspiratie uit kan worden opgedaan. Voor iedereen is er wel een passende serie aan producten te vinden!

Meer berichten