Afbeelding

Foto van vroeger: lindeboom ‘t Prilleke

Historie 643 keer gelezen

Ooit was het de trots van Uden. Nee, niet het raadhuis, maar de imposante lindeboom ’t Prilleke. Er zijn zelfs gedichten over geschreven. De naam zou afgeleid zijn van prieeltje, omdat er een bankje rondom heen stond waar ‘t Újes vollek zaat te bûrte.

Het verhaal was dat de boom rond 1870 was geplaatst op een oude waterput, nadat er iemand in die put was verdronken. Niemand heeft dit verhaal echter ooit hard kunnen maken aan de hand van archiefstukken of krantenberichten. Ik houd het er daarom maar op dat het een legende is en dus niet berust op feitelijkheden. De boom met zijn weelderige bladerenkruin bepaalde tientallen jaren het gezicht van de Markt. Deze foto is van rond 1980. Later zijn er boomchirurgen aan te pas gekomen om de uitgeleefde boom nog een aantal jaren overeind te houden, maar een echt pronkstuk is hij helaas nooit meer geworden.

Op zaterdagavond 20 mei 2006 rond half elf is de dorpslinde door enkele zware windstoten geveld. Dat is deze week exact vijftien jaren geleden. De echte Újenaar wist het al tientallen jaren, maar op die bewuste zaterdagavond in mei 2006 is het symbolisch vast komen te staan: Uden … ge bent Úje nie mer!

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant