Leden van de heemkundekring Zeeland brengen de plaatjes met QR-code aan. (foto Heemkundekring Zeeland)
Leden van de heemkundekring Zeeland brengen de plaatjes met QR-code aan. (foto Heemkundekring Zeeland)

QR-code geeft informatie over Zeelandse doden

Algemeen 411 keer gelezen

ZEELAND | Leden van de Heemkundekring Zeeland hebben op zo’n 30 grafzerken op het kerkhof in Zeeland een QR-code aangebracht. Door die te scannen kunnen bezoekers op de site van de heemkundekring informatie krijgen over wie er begraven ligt. De heemkundekring heeft sinds kort een geheel nieuwe website, die heel overzichtelijk en vooral heel uitgebreid is. 

Leden van de Heemkundekring Zeeland hebben een aantal graven op het kerkhof van Zeeland in onderhoud genomen. Het zijn graven waarvan nabestaanden hebben laten weten dat de grafrechten niet worden verlengd. En dat betekent dat zo’n graf wordt geruimd. “Jammer”, zo zegt Piet Huvenaars, secretaris van de Heemkundekring Zeeland. “Daarmee gaat ook een stuk geschiedenis verloren.” Huvenaars is ook de man die enkele jaren geleden met het plan kwam om de belangrijkste graven op het Zeelandse kerkhof te behouden. Belangrijk, omdat er bijvoorbeeld bekende personen zijn begraven of omdat het een duidelijk beeld geeft van een bepaalde periode. De parochiepriesters, pastoors en kapelaans en Zeelandse priesters die er liggen begraven maken deel uit van de graven die de heemkundekring onderhoudt. Elke donderdag is een groep leden van de heemkundekring op het kerkhof te vinden. Zij maken de graven schoon en knappen graven op als dat nodig is. Van die graven is op de website alle informatie te lezen over de man of vrouw die het betreft. Bezoekers van het kerkhof kunnen dat ter plekke inzien, als ze gebruik maken van de QR-code, die op de graven is aangebracht. Een code op een roestvrij stalen plaatje, die gescand kan worden waarna de informatie op de smartphone of tablet verschijnt. 

Website
Heemkundekring Zeeland heeft de informatie over de graven op een geheel nieuw ontworpen website staan. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds is die nieuwe website er gekomen. Het ontwerp is van Van Gerwen Reclame uit Zeeland. Op overzichtelijke wijze is de informatie te zien en te vinden, die de heemkundekring in de loop van vele jaren heeft verzameld. Daarbij gaat het om uiteenlopende onderwerpen van foto’s van gebouwen en personen tot verzamelingen en duizenden bidprentjes. Dankzij de zoekfunctie kunnen bezoekers van de site snel de informatie achterhalen die ze zoeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant