Afbeelding
Foto: Google Maps

Gemeente Boekel en GGZ Oost Brabant werken samen aan positieve gezondheidszorg Huize Padua

Algemeen 514 keer gelezen

BOEKEL | De gemeenteraad van Boekel heeft gisteren ingestemd met de gebiedsvisie Levendig Landgoed Huize Padua van GGZ Oost Brabant. In samenhang daarmee ondertekende het college van B&W ook een intentieovereenkomst voor het sociaal domein. De gemeente Boekel en GGZ Oost Brabant willen op dat vlak intensiever gaan samenwerken met als doel: het realiseren van positieve gezondheidszorg op Huize Padua. 

De komende jaren wil GGZ Oost Brabant Huize Padua transformeren naar een levendig landgoed. Om dit te realiseren is een gebiedsvisie met een beeldkwaliteitsplan opgesteld. In deze visie staat onder andere de cultuurhistorie van het gebied beschreven en wordt uitgelegd hoe GGZ Oost Brabant vorm wil geven aan thema’s als verkeer en parkeren, water, groen en monumenten. Ook staat in de gebiedsvisie waar de organisatie wil gaan bouwen en hoe die bouw eruit ziet.

Elkaar versterken
Levendig Landgoed Huize Padua moet ruimte bieden voor wonen, (samen)werken, leren en zorg. De organisatie en de gemeente Boekel zien kansen om elkaar op het vlak van het sociaal domein te versterken en hebben daarom een intentieovereenkomst ondertekend. Wethouder Willems: “Wij zijn positief over de gebiedsvisie en zien kansen op het gebied van wonen met zorg/begeleiding. Door samen te werken met lokale partners dragen we bij aan ‘positieve gezondheidszorg’. Aandacht voor zelfredzaamheid en participeren naar vermogen is enorm belangrijk. Door de krachten te bundelen zijn lokale voorzieningen beter georganiseerd en op elkaar afgestemd wat preventie en vroegsignalering in de hand werkt.”

Werkgelegenheid creëren
Op het Levendig Landgoed Huize Padua zijn 350 zorgeenheden voor cliënten met een verblijfsindicatie gepland. Daarnaast is er ruimte voor 180 aanvullende eenheden voor diverse doelgroepen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘wonen met zorg’ voor kwetsbaren, jeugdigen of ouderen”, vertelt Fred Pijls, voorzitter Raad van Bestuur GGZ Oost Brabant. “Ook worden er op het terrein ondersteunende functies ontwikkeld, zoals een ambachtscentrum en een welzijnsplein. Door samen te werken, kunnen we invulling geven aan de werkgelegenheid middels re-integratie trajecten en kan meer ingezet worden op (arbeidsmatige) dagbesteding.”

Haalbaarheid onderzoeken
Een volgende stap die beide partijen nemen, is de haalbaarheid van de plannen onderzoeken, zowel maatschappelijk, technisch, kwalitatief, als financieel en qua ruimtelijke ordening. Het streven is om in 2023 op basis van de uit te voeren onderzoeken een besluit te nemen over de samenwerking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant