Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg

Ruim 679.000 euro coronasteun voor culturele sector in Uden

Algemeen 351 keer gelezen

UDEN | De culturele sector in Uden, waaronder professionele instellingen, amateurverenigingen en cultuurmakers, krijgt financiële steun. De gemeente heeft van de Rijksoverheid een bedrag van 679.228 euro ontvangen om de financiële klappen in de cultuursector op te vangen.

Lokale culturele instellingen en verenigingen/stichtingen hebben tot dusver al kunnen terugvallen op gemeentelijke ondersteuning, zoals een coulante omgang met de ontvangen subsidie over 2020, eventuele betalingsregelingen en huurcompensatie voor verenigingen die bij de gemeente huren. In aanvulling daarop gaat de gemeente Uden de middelen van het Rijk inzetten voor de culturele sector. Voor professionele culturele instellingen en lokale culturele verenigingen/stichtingen introduceert de gemeente een tijdelijke subsidieregeling om een ontstaan tekort op de exploitatie, als gevolg van de coronacrisis, te compenseren. Organisaties kunnen een subsidie aanvragen over de periode 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2021. Hiervoor is in totaal 627.831 euro beschikbaar. Daarnaast wordt het subsidieplafond van de bestaande subsidieregeling Cultuurfonds Uden eenmalig verhoogd. Dit betekent dat er voor 2021 100.000 euro beschikbaar is voor culturele initiatieven. Zowel professionele instellingen als culturele amateurverenigingen, cultuuraanbieders en -makers kunnen een beroep doen op deze subsidieregeling.

De subsidiemaatregelen zijn nog onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraden van Uden als Landerd. Zij bespreken dit in de tweede helft van juni. Wethouder cultuur Ingrid Verkuijlen: “Wij voelen de grote zorgen van de culturele instellingen en de mensen die in de sector actief zijn. Ook onze inwoners, zowel bezoekers als beoefenaars, zijn getroffen. De cultuursector heeft de overheid hard nodig om de crisis te overleven. Met deze ondersteuningsmaatregelen kunnen we een extra impuls geven aan onze lokale culturele sector en eraan bijdragen dat deze behouden blijft voor onze inwoners.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant