Afbeelding

Een veilige woonomgeving voor tijdens je vakantie realiseer je zo

Algemeen 746 keer gelezen

Is jouw huis veilig als je zelf op vakantie bent? Je kunt de deur achter je sluiten en hopen dat er verder niets gebeurt, maar hoe kun je zorgen voor een veilige woonomgeving tijdens je afwezigheid? Wij gingen op zoek naar andere methoden dan familieleden die dagelijks de post van de mat halen, of de overbuurvrouw die vanachter haar geraniums jouw huis in de gaten houdt. Zo ontdekten we enkele high-tech gadgets die een fulltime bewaker overbodig maken.

Hoe effectief is ‘sociale beveiliging’?

Je kunt afspreken met familie en vrienden dat je bij afwezigheid elkaars huis in de gaten houdt. Even de post van de mat halen en de planten water geven. Met een NEE - NEE sticker en rekeningen online kun je die mat leeg houden, of ervoor zorgen dat het gras niet geel is als je weer huiswaarts keert. Het is wel zo dat iedere dag vijf minuten rondneuzen door een kennis als inbraakpreventie een … wassen neus is. Even de gordijnen openen en direct weer sluiten wekt alleen meer argwaan op. Anti-inbraak strips op de deurkozijnen en gekeurde sloten leveren meer veiligheid op, verder zijn hier vijf technische upgrades waar je ook voordeel van hebt als je thuis bent.

1. Meer licht
Inbrekers zullen een goed verlicht huis vaak overslaan. Met een bewegingssensor kun je de verlichting laten inschakelen zodra er iemand in de buurt is. Dit is uiteraard ook heel praktisch als je zelf voor de deur staat in de avonduren met je koffers. De voordeur en achterdeur moeten zeker verlicht worden, als er een achterpad aanwezig is moet je ook zeker daar een lamp ophangen.

Hoewel huidige LED technologie energiezuinig is hoeft je niet de volledige woning 24 uur per dag in licht te baden. Dit is ook een vorm van ‘lichtvervuiling’ waar niemand op zit te wachten. Er zijn lampen met PIR sensor die autonoom werken, in combinatie met een alarmsysteem en/of IP camera zorg je voor een nog betere beveiliging.

2. Alarmsysteem
Alarmsystemen zijn er in vele soorten en maten. Voor buiten, voor binnen of in de auto om maar enkele opties te noemen. Er zijn altijd sprake zijn van een detectie methode. Vaak zal dit een warmte sensor zijn op basis van PIR technologie. Dit systeem werkt op zich heel goed maar het functioneert niet meer onder het vriespunt. Bij detectie wordt het alarm in werking gesteld.

Naast een luid alarm om de potentiële indringer af te schrikken en de buurt in te lichten kun je ook een bericht laten sturen naar je mobiel. Je kunt dan zelf niet ter plekke actie ondernemen omdat je op vakantie bent, je kunt wel stappen ondernemen om de veiligheid te waarborgen.

3. IP camera’s
Een sensor in combinatie met een alarmsysteem is een goede vorm van beveiliging, alleen kun je naast detectie niets zien. Met IP camera’s voor en achter het pand kun je zelf kijken of de kust veilig is. Deze camera’s zijn verkrijgbaar voor zowel binnen als buiten de woning, denk aan de bekroonde Somfy One camera voor indoor gebruik. Een IP camera zal beelden opslaan in de cloud, wat betekent dat je overal ter wereld de beelden terug kunt kijken.

Dit soort beveiligingscamera’s zijn niet helemaal hetzelfde als standaard videocamera’s. Zo kunnen ze dankzij een groothoeklens veel meer beeld opnemen en in de avond schakelen ze over op een infrarood stand. Camera’s voor buiten zullen spatwaterdicht zijn maar zonder enige vorm van bescherming zal het systeem niet perfect werken. Al was het alleen maar omdat je door regen of sneeuw op de lens niet veel meer kunt zien.

4. Onzichtbare detectie
Het oog van de camera zal kwaadwillende bezoekers vaak al afschrikken, daarnaast zijn er voor volhardende criminelen ook nog kleine sensoren die je op ramen of deuren kunt monteren. Dit zijn onderbreking melders die een signaal afgeven zodra het contact tussen de twee elementen wordt verbroken. Vervolgens kun je het alarmsysteem de gewenste actie laten uitvoeren.

5. Slimme sloten
Heb je al een Somfy TaHoma smart hub in huis? Dan kun je hier allerlei functies aan koppelen zoals elektrische raamdecoratie, rookmelders of inbraakmelders. Het is ook mogelijk om smart locks te installeren, die registreren wie binnenkomt en wanneer. Je kunt dit koppelen aan het alarm, je kunt ook gewoon een notificatie instellen zodat je weet als er iemand langskomt om de bloemen water te geven. Alle technologische vernieuwingen betekenen uiteraard niet dat sociale controle helemaal hoeft te verdwijnen.

Je hebt vast al gezien dat bovenstaande tips ook voordeel bieden als je niet op vakantie bent. Zeker bij huisautomatisering bieden toepassingen vaak twee of zelfs meer mogelijkheden door ze aan elkaar te koppelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant