Afbeelding
Foto: Jason Setzer

Nieuwe Udense stichting steunt culturele initiatieven in regio

Algemeen 393 keer gelezen

UDEN | Er is een nieuw cultureel initiatief voor Uden en omgeving van start gegaan: de Stichting Vrienden van Markant. De nieuwe stichting stimuleert culturele participatie en steunt culturele initiatieven in de omgeving. Zo krijgt iedereen uit de brede lokale gemeenschap de gelegenheid deel te nemen aan het culturele leven

Theatermaker Judith Koch is bestuurslid van Vrienden van Markant. “De stichting kan initiatieven mogelijk maken door het verzamelen van financiële middelen vanuit steun van onze Vrienden”, vertelt ze. “Hiermee kunnen we mensen laten genieten van een theatervoorstelling voor wie dat anders minder toegankelijk is, zoals ouderen die slecht ter been zijn of kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen. Cultuur is er echt voor iedereen.”

Naar de mensen toe
De beleving van een mooie voorstelling, de emotie van een prachtig lied, de ontwikkeling van kinderen, carnaval voor ouderen, het Újes dialect. Het zijn stuk voor stuk onderdelen van de grotere maatschappelijke verbondenheid in de regio. Dat onderstreept ook directeur van Markant Uden en voorzitter van de stichting, Jan Wouda: “Cultuur is een verbinder. Het is belangrijker dan ooit om er weer eens uit te zijn, om samen te genieten en leuke dingen te beleven, zoals in het theater. En daar waar mensen zijn die er niet zomaar op uit kunnen, brengen we met de hulp van onze Vrienden het theater gewoon naar toe! Ook zo blijft iedereen onderdeel van ons Uden.”

Een theater, een fonds en een netwerk
Theater Markant is het startpunt. De ervaring, kennis en de faciliteiten staan ter beschikking van de nieuwe stichting, net als de podia, techniek en de livestream mogelijkheden. Naast financiële ondersteuning biedt de stichting een breed zakelijk, maatschappelijk en cultureel netwerk om initiatieven te verbinden met mogelijke partners. De stichting beoordeelt initiatieven en biedt vervolgens gericht steun. Zo ondersteunen De Vrienden in 2021 bijvoorbeeld ‘Pluim voor Uden’, de voorstelling als geschenk aan alle zorghelden die zich inzetten tijdens de coronapandemie. Daarnaast steunt de stichting projecten voor het (live) streamen van theatervoorstellingen naar verzorgingstehuizen.

Culturele rijkdom om te delen
“Cultuur is voeding voor de geest, maar daar bestaat geen voedselbank voor. De Vrienden van Markant kunnen hier nu deels in voorzien”, beschrijft ondernemer en bestuurslid van de stichting Dennis van de Donk. De stichting Vrienden van Markant heeft een culturele ANBI-status, wat voor de stichting betekent dat financiële steun in de vorm van giften en schenkingen een fiscaal voordeel biedt. “Ik hoop dan ook dat veel cultuurliefhebbers een steentje bijdragen aan de stichting en Vriend van Markant worden. We zijn allemaal onderdeel van deze lokale gemeenschap, een gemeenschap vol culturele rijkdom. En die rijkdom moet je delen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant