Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Kitty in het theater. (foto: Andr&aacute;s Schuh)</p>

Kitty in het theater. (foto: András Schuh)

Udense Kitty brengt boek uit over tien jaar leven met kanker

  •   keer gelezen

UDEN | Kitty Trepels van Mil uit Uden is naar eigen zeggen kampioen chemokuren. Haar debuut Waterval, tien jaar leven met kanker, verscheen op 28 mei.

In 2010 kreeg Kitty de diagnose borstkanker. Haar ex-huisarts weigerde haar, ondanks de oncologische familiegeschiedenis, jarenlang een mammografie van 168 euro. Tien jaar later heeft Kitty 148 chemokuren ondergaan en kostte haar behandeling ruim 2 miljoen euro. Ze kwam in absurde, onwerkelijke situaties terecht, maar met relativerende humor hield ze zich staande in ‘de witte wereld’. Kitty schrijft en speelt in deze periode diverse theatersolo’s in het land. De originele scripts zijn gebundeld in haar debuut Waterval, tien jaar leven met kanker, haar laatste wens. Haar ervaringen en visie op de zorg zijn scherp en authentiek. Haar openhartige verhaal geeft een indringend beeld wat leven met kanker vergt van de patiënt én haar omgeving. In het boek staan ook interviews met mensen om haar heen, zoals haar zusje Sandra en culturele collega’s Thijs van Leer en Huib Rooymans. Via QR-codes kunnen lezers liedjes uit de solo’s van onder anderen Ramses Shaffy en Maarten Peters en de documentaire De slag om het Vrouwenhart van Hella de Jonge, waarin Kitty wordt gevolgd, opzoeken op YouTube. Kitty beschrijft op geestige en soms schrijnende wijze situaties over de communicatie tussen arts en patiënt. ‘Waterval’ biedt daarmee artsen en verpleegkundigen inzicht hoe de communicatie tussen arts en patiënt goed kan verlopen.

Schenking
Het boek is mogelijk gemaakt met medewerking van HAN University of Applied Sciences, sponsors en ruim 190 deelnemers aan de crowdfundingactie. Een deel van dat bedrag wordt aangewend om de 75 inloophuizen voor kanker van IPSO een exemplaar te schenken.

Meer berichten