Logo kliknieuws.nl/uden
foto: Mediacentrum Defensie

Amerikaanse onderscheiding voor Volkelse gevechtsvliegers die streden tegen ISIS

  •   keer gelezen

VOLKEL | Een vijftigtal Nederlandse gevechtsvliegers kregen vandaag op vliegbasis Volkel en Leeuwarden de prestigieuze Amerikaanse Air Medal uitgereikt. Het gaat om F-16 vliegers die meerdere gevechtsvluchten maakten boven Irak en Oost-Syrië in de strijd tegen ISIS. Nooit eerder werd deze buitenlandse blijk van waardering hier op zo’n grote schaal uitgereikt.

Nederland bombardeerde tussen 2014 en 2018 ISIS-doelen in Irak en Oost-Syrië voor de anti-ISIS-coalitie. Zij ondersteunden Koerdische en Iraakse troepen op de grond. Ook vielen Nederlandse F-16’s doelen aan als commandoposten, voertuigen, hoofdkwartieren en opslaglocaties voor munitie. Met het uitreiken van de onderscheiding bedanken de Amerikanen de Nederlandse vliegers voor hun bijdrage aan de strijd. In totaal maakten de gevechtsvliegers 15.000 vlieguren verspreid over 3.000 operationele vluchten. Luitenant-kolonel Vincent Heling, Hoofd Operatiën Vliegbasis Volkel, is één van de gedecoreerden. “Uiteraard ben ik erg blij met de medaille”, vertelt hij. “Het is een mooie erkenning voor de inzet die we als vliegers hebben geleverd. Wel is het zo dat de Air Medal zich alleen richt op jachtvliegers, maar we moeten niet vergeten dat wij ons werk niet kunnen doen zonder ondersteunend en grondpersoneel. Zonder hen gaan wij de lucht niet in.” 

Air Medal
De Air Medal bestaat sinds 11 mei 1942. De onderscheiding wordt toegekend aan vliegers met verdienstelijke prestaties tijdens zogenoemde air combat sorties.


 Foto: Mediacentrum Defensie

Meer berichten