<p>Werken van Trees.</p>

Werken van Trees.

Verkoop geboetseerde beelden voor KIKA

  •   keer gelezen

UDEN | Het was de laatste wens van Trees van Antwerpen: haar geboetseerde beelden verkopen om met de opbrengst het KIKA Kinderkankerfonds te steunen. Marianne du Maine wil de wens van haar zus nu uit laten komen.

“Begin januari 2021 kreeg mijn zus Trees de diagnose longkanker, waaraan ze half april dit jaar is overleden” vertelt Marianne. “Haar leven ging niet bepaald over rozen. Op haar 26e kreeg ze een herseninfarct. Ze was tijdelijk blind en ook eenzijdig verlamd. Kort hierna kreeg ze heftige angstaanvallen. Door een verkeerde diagnose werd gedacht aan psychische problemen. Na een periode van 30 jaar met behandelingen van psychologen, doktoren en psychiaters werd ‘toevallig’ ontdekt dat het een neurologische aandoening was met als gevolg epileptische aanvallen.” Intussen was Trees niet bij de pakken neer gaan zitten en richtte een atelier in. “Haar vroegere vaardigheid in boetseren kon zij toepassen om (onbezoldigd) les te geven en dat ging haar goed af. Met de juiste diagnose en de juiste medicijnen kon zij eindelijk van haar leven genieten.”

Artistieke uitingen
Naast het boetseren en lesgeven hield Trees exposities samen met andere kunstenaars en deed mee aan kunstmarkten. Aan haar artistieke aanleg kon zij opnieuw invulling geven bij Kunsthuis de Werkschuit in De Bilt. Marianne: “Dit, en het fotograferen van de natuur, was voor haar een inhaalslag en daar genoot ze intens van. En dan komt ineens het verschrikkelijke bericht. De vermeende zware longontsteking blijkt een agressieve vorm van longkanker. Onze broer, jongste zus en ik verbleven om beurten in haar huis om voor haar te zorgen, aangezien ze ongetrouwd en kinderloos was.” Het leverde ondanks het vele verdriet ook mooie momenten op. “In de maanden dat wij intensief met haar optrokken kregen we een betere kijk op haar geboetseerde beelden; haar huis en tuin stonden er vol mee. Een enkel beeldje heeft zij ook in brons laten gieten. Haar beelden waren haar dierbaar en ze zijn dan ook uniek in hun soort.”

Laatste uitdrukkelijke wens
Gedurende haar ziekbed werd al gauw duidelijk welke bedoelingen ze had met haar kunstwerken. “Het liefst had zij na haar dood een kunstveiling door ons laten organiseren. De opbrengst van de beelden moest worden gedoneerd ten gunste van het KIKA Kinderkankerfonds. Aan die wens kunnen wij deels gehoor geven. Vanwege de beperkingen in verband met corona is een kunstveiling niet mogelijk.” Daarom kiest de familie deze weg, zo legt Marianne uit. “Met een minimale inleg worden de beelden te koop aangeboden. De kleine vanaf 25 euro en de grote beelden vanaf 50 euro. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.”

Bronzen beeldje
Het bronzen beeldje (meisje op sokkel) wordt aangeboden met een minimale inleg van 300 euro en per opbod verkocht. Vanaf het eerste bod gaat de vervaldatum van een maand in. “Ik garandeer u dat de opbrengst wordt overgemaakt aan bovengenoemd goede doel. Wij zijn er van overtuigd dat de exclusieve beelden velen zullen aanspreken.” Interesse? Bel voor een afspraak naar Marianne du Maine, via 06 106 17 137.

Meer berichten