Afbeelding

Route parallel aan Zeelandsedijk als beste optie uit de bus in omgevingsstudie N605 Volkel

Algemeen 1.056 keer gelezen

VOLKEL | Uit de omgevingsstudie N605 Volkel blijkt dat de provinciale weg het beste kan worden verlegd naar een route iets ten noordwesten van de Zeelandsedijk, de zogenaamde variant C. De volgende stap van provincie en gemeente is nu om dit resultaat te delen met de omgeving en alle betrokkenen. Het advies om voor deze variant te kiezen en de reacties uit de omgeving worden daarna achtereenvolgens voorgelegd aan het college van B&W, de gemeenteraad en Gedeputeerde Staten. Het streven is om het besluitvormingsproces N605 Volkel dit jaar af te ronden.

Wethouder Franko van Lankvelt is verheugd, maar ook nog voorzichtig, laat hij weten. “We moeten nog even geduld hebben. Ik ben uiteraard positief over het feit dát er nu een voorkeur wordt voorgelegd, maar die keuze is pas definitief als de besturen van zowel de gemeente als de provincie deze conclusie van de studie straks ook onderschrijven. Dat neemt niet weg dat dit een belangrijke stap is op weg naar meer duidelijkheid. Als eerste natuurlijk voor de aanwonenden van alle onderzochte varianten.” 

Besluitvorming
Van Lankvelt legt uit dat de resultaten van de studie nu eerst worden gepresenteerd aan alle betrokkenen en geïnteresseerden. Daarna wordt de conclusie, inclusief de feedback van de betrokkenen, in de vorm van een advies voorgelegd aan (achtereenvolgens) het College van B&W van gemeente Uden, de gemeenteraad van gemeente Uden en Gedeputeerde Staten van de provincie. “Dit besluitvormingsproces kost tijd”, aldus Van Lankvelt. “We streven ernaar om dit proces nog dit jaar af te ronden.” Ook de klankbordgroep die heeft meegedacht in de studie, onderschrijft de conclusie van de studie. Deze groep belangenbehartigers stelt nu zelf een onafhankelijk advies op, dat zal worden toegevoegd aan het advies van de projectgroep.

Beste optie
Variant C loopt grofweg parallel aan de Zeelandsedijk (ten zuidwesten). Bij deze route blijft de Zeelandsedijk intact, als ventweg. Dit alternatief geeft volgens de projectgroep het beste invulling aan de opdracht om te komen tot een duurzame ruimtelijke structuur voor Volkel. “Daarbij hebben we gezocht naar een verkeersstructuur die de leefbaarheid verbetert, ruimte biedt voor woningbouw aan de westzijde van het dorp en die goed inpasbaar is in de omgeving, zonder concessies aan de verkeersveiligheid. Een structuur bovendien die kan rekenen op draagvlak en die zorgt voor een goede verkeersafwikkeling, waar Volkel de komende decennia mee vooruit kan.”

Ontwerp
Hoewel variant C als beste uit de studie naar voren komt, is het ontwerp van de route nog niet definitief. Er zijn nog wel wat punten die nader moeten worden onderzocht en uitgewerkt, laat de projectgroep weten. In het ontwerp is geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met alle aandachtspunten, zowel van de aanwonenden als van de vakdeskundigen. Op een paar plekken liggen nog enkele vraagstukken waarvoor een oplossing moet worden gezocht. Ook moet de projectgroep het ontwerp nog verder uitwerken op het gebied van landschappelijke inpassing en geluidswerende maatregelen.

Omgeving aan zet
Dinsdagavond 29 juni wordt een online informatiebijeenkomst georganiseerd over de conclusie van de omgevingsstudie. Geïnteresseerden kunnen deelnemen via www.maashorstaanhetwoord.nl, het participatieplatform van de gemeente. Op ditzelfde platform kan iedereen de aandachtspunten bekijken die zijn ingebracht door de klankbordgroep en belanghebbenden, aan de hand van schetsen van de beide oostelijke varianten die zijn vergeleken. Na afloop van het webinar op 29 juni kunnen mensen op dit platform ook een toelichting raadplegen op de conclusies van de omgevingsstudie en hebben zij de mogelijkheid om te reageren op het voorgestelde voorkeursalternatief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant