Foto: Henk Lunenburg

Mega Kermis Uden gaat deze zomer door, attracties verdeeld over drie kermispleinen

  •   keer gelezen

UDEN | Mega Kermis Uden gaat dit jaar toch door. Van 16 tot en met 25 juli wordt er een coronaproof kermis georganiseerd, waarbij de attracties, zo’n 70 stuks, verdeeld staan over drie kermispleinen: de Markt/Nieuwe Markt, het Mondriaanplein en het Bevrijdingspark. 

Hierdoor kunnen de attracties ruimer worden opgesteld en kunnen bezoekers beter verspreid worden over het gehele kermisterrein. De verschillende kermispleinen worden met een wandelroute door het centrum met elkaar verbonden. Het Bevrijdingspark wordt ingericht als familie-kinderkermis. Daar is voor het eerst sinds jaren weer de Sjimmy te vinden, zo weet kermismeester Pascal Donkers te vertellen. “Ook kunnen kinderen de streetrace ‘Race o Rama’ doen”, zegt hij. “Een primeur is de Balloon Voyage, een ballonnenmolen met draaiende gondels. Een gedeelte van de Markt en de hele Nieuwe Markt worden ingericht met onder meer de bekende Turbo Polyp, de 80 meter hoge Around The World XXL, de nieuwste Dance Jumper en de primeur wellenflug El Mundo. Een primeur op het Mondriaanplein is de Power Surge, een snelle attractie waarin je het Udense centrum op z’n kop kunt bewonderen.”

Automatische teller
Alle kermisterreinen zijn voorzien van een aparte in- en uitgang en er staan ontsmettingszuilen om je handen te desinfecteren. “Bij iedere toegangspoort hangt een druktemeter, een automatische teller die bijhoudt hoeveel bezoekers er aanwezig zijn op het kermisterrein”, vertelt wethouder Gijs van Heeswijk. “Bij een maximaal aantal bezoekers wordt het kermisplein afgesloten.” Op diverse LED-schermen in het centrum en via de website www.kermisuden.nl is tijdens de kermis te zien hoe druk het is op de verschillende pleinen. “We zijn blij dat de versoepelingen het toelaten om weer een kermis te organiseren in ons centrum”, aldus de wethouder. “Iedereen heeft daar enorm naar uitgekeken, de kermisexploitanten, de horeca en niet in de laatste plaats de bezoekers. We kiezen dit jaar nog bewust voor deze coronaproof opstelling. Want als er iets is dat we het laatste jaar geleerd hebben, is dat niets zeker is tot het laatste moment en daarbij: veiligheid en volksgezondheid gaan nog altijd boven vermaak. Maar wat wel zeker is: de ouderwetse gezelligheid tijdens de kermis die blijft, ook coronaproof!’’

Openingstijden
De kermis opent op 16 juli om 14.00 uur. Anders dan andere jaren is er deze keer geen speciale opening. De andere dagen is de kermis al vanaf 13.00 uur te bezoeken. De terreinen op de Markt/Nieuwe Markt en het Mondriaanplein zijn tot 00.00 uur geopend, de familieopstelling in het Bevrijdingspark tot 23.00 uur. De komende tijd gaat de gemeente nog in overleg met de Udense horeca om te kijken wat binnen de richtlijnen mogelijk is tijdens de kermis.

‘Voelt als terugkomen’
Atze Lubach, voorzitter van kermisbond BOVAK, laat weten heel blij te zijn met het doorgaan van de Udense kermis. “Na 1,5 jaar stilstaan met 4000 attracties en 900 ondernemers is dit het eerste moment waarop een gemeente officieel een aankondiging doet dat een kermis weer doorgaat”, vertelt hij. “De wijze waarop Uden de nek uitsteekt, waarderen wij absoluut en moet een voorbeeld zijn voor de andere 351 gemeenten in Nederland. Voor vele andere getroffen sectoren is er een opstartplan of route om weer te kunnen draaien, maar dat hebben wij helaas niet omdat we een vergunningsplichtig evenement zijn. Dus wij zijn erg blij met dit signaal van Uden. 1,5 jaar stilstaan brengt wat frustratie en emotie met zich mee. Dit voelt een beetje als terugkomen.”

Meer berichten