De lichten mogen eindelijk weer aan bij MuzeRijk. (foto: Gert de Goede)
De lichten mogen eindelijk weer aan bij MuzeRijk. (foto: Gert de Goede)

MuzeRijk meerwaarde voor bewoners Bitswijk

Algemeen 665 keer gelezen

UDEN | Eindelijk, na anderhalf jaar van opgelegde coronamaatregelen, mogen de lichten weer aan in Ontmoetingsplein MuzeRijk. Het opvallende rode bakstenen gebouw aan de Klarinetstraat 4 behoort tot één van de zes Multifunctionele Accommodaties (MFA) binnen de gemeente Uden. Het vervult een belangrijke brugfunctie tussen de bewoners onderling en de in het pand aanwezige organisaties en instellingen. Normaal gesproken ontvangt Ontmoetingsplein MuzeRijk op jaarbasis ruim vijftigduizend bezoekers. Woensdagmiddag 30 juni wordt de volledige heropening samen met de vrijwilligers gevierd.

door Peter Noy

De afgelopen maanden zijn tientallen gebruikers, medewerkers en vrijwilligers van MuzeRijk geïnterviewd. Dit onderzoek maakt duidelijk dat het stimuleren van sociale cohesie binnen de Bitswijk één van de pijlers is van het Ontmoetingsplein. De geïnterviewden gaven aan dat ze de activiteiten en persoonlijke contacten erg gemist hebben. Het eindresultaat wordt op woensdagmiddag 30 juni in de vorm van het eerste informatieboekje aan een inwoner van de Bitswijk overhandigd. Naast een dertigtal interviews, staat er in het handzame boekje een overzicht van alle activiteiten die binnen MuzeRijk plaatsvinden, inclusief aanvangstijden en contactgegevens. “Deze brochure dient als inspiratiebron en motiveert de mensen om deel te nemen aan een of meerdere activiteiten”, vertelt een trotse Ruud Sanders, voorzitter van Stichting MuzeRijk. “Het is niet louter een opsomming van wat er te doen is, het is juist ook een weergave van wat MuzeRijk betekent voor mensen én wat je voor anderen en elkaar kunt betekenen”, aldus Sanders. Het informatieboekje is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Postcode Loterij Buurtfonds en wordt begin juli huis aan huis in de Bitswijk verspreid.

Vereenzaming
MuzeRijk is een ruim opgezette ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, achtergrond, cultuur of talent. Met tal van organisaties en vrijwilligers biedt zij vertier, gezelligheid, eten en drinken, maar ook bewegen, zorg, voorlichting, inloop spreekuren en informatie. Daarnaast zijn er scholen, woonvormen, een sportclub en vele andere instanties gehuisvest. Door middel van het aanbieden van gerichte (re-integratie)activiteiten kunnen ook mensen met een smalle beurs, of degenen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben, weer een plek in de samenleving vinden. Hierdoor wordt de kans op vereenzaming verkleind. Kijk voor meer informatie op: www.muzerijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant