Zaterdag had Tino er nog alle vertrouwen in, maar helaas kwam zijn voorspelling niet uit. (foto: Henk Lunenburg)
Zaterdag had Tino er nog alle vertrouwen in, maar helaas kwam zijn voorspelling niet uit. (foto: Henk Lunenburg)

Oranje voetbalfan en St. Jan-bewoner Tino ‘baalt als een stekker’

Algemeen 1.547 keer gelezen

UDEN | Zaterdagochtend zijn we op bezoek bij de 78-jarige Tino van de Burgt. Deze oranjefan woont sinds één jaar in verzorgingshuis St. Jan. Zijn kamer kleurt oranje sinds het begin van het EK en dagelijks loopt hij in een oranje outfit. Het is dan natuurlijk nog het plan dat hij die oranje outfit zo lang mogelijk aan kan, maar het mocht niet zo zijn.

Als we hem op maandag weer spreken ‘baalt hij als een stekker’. Want hoewel hij een paar dagen eerder zei dat zijn kamer tot het einde van het EK oranje zou blijven, is nu al het oranje is opgeruimd en heeft hij geen oranje outfit meer aan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verloren wedstrijd tegen Tsjechië zondag. Als we vragen wat hij van de wedstrijd vindt, is zijn antwoord kort en duidelijk: “Wat speelden ze slecht. Ze wisten elkaar niet te vinden, het was geen eenheid. De gemiste goal en rode kaart waren het bewijs van hun slechte spel.” Toen Tino nog zelfstandig woonde, versierde hij zelf zijn hele huis oranje wanneer Nederland aan het EK of WK deelnam. Nu hij in St. Jan woont, versierde zijn familie zijn kamer oranje. Tino volgde alle wedstrijden van het Nederlands Elftal op televisie. “In eerste instantie dacht ik dat Nederland al in de eerste ronde zou worden uitgeschakeld”, vertelt hij. “Toen ze door waren, was ik blij dat Tsjechië de tegenstander was. Ik dacht echt dat ze dat moesten kunnen winnen.” Zaterdag voorspelde hij voorzichtig een 1-0 winst voor Nederland. Helaas draaide het uit op een 0-2 verlies. Het is duidelijk dat Tino het, net als vele andere Nederlanders, heel jammer vindt. Hij zal met tegenzin soms nog een wedstrijd om 21.00 uur bekijken. “Gelukkig is de Tour begonnen met een Nederlander in het geel, daar kan ik als sportliefhebber wel van genieten!”

Kuitenbijter
Want sport werd hem met de paplepel ingegoten. Tino werd geboren in Uden in een gezin van tien kinderen, die allemaal aan sport deden. Tino was bouwvakker van beroep. Van zijn 17e tot zijn 27e voetbalde hij in UDI 1. “Met rugnummer 8 was ik een echte ‘kuitenbijter’”, vertelt hij. Na zijn loopbaan als voetballer trainde hij de jeugd en dames van UDI. “Ik was een sportman in hart en nieren. Ik liep tien keer een marathon, twintig keer de vierdaagse van Nijmegen, de Dodenmars van honderd kilometer en één keer de marathon van Berlijn.” Tijdens Tino’s sportcarrière is het hem nooit gelukt om met zijn prestaties in de krant te komen. “Ik hoop dat het met dit verhaal wel gaat lukken!”, lacht hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant