Eefje en Mary in de bieb.
Eefje en Mary in de bieb.

Leesplezier met de VoorleesExpress

Kunst en cultuur 595 keer gelezen

UDEN | Voorlezers gezocht! In Uden gaat, dankzij subsidie van de gemeente, de Voorleesexpress van start. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. De Udense VoorleesExpress is op zoek naar vrijwilligers die gedurende 20 weken iedere week één uur willen voorlezen in het gezin.

De VoorleesExpress is er voor alle scholen en kinderdagverblijven in de gemeente Uden. Een kind kan via de scholen en kindcentra aangemeld worden. “Als vrijwilliger heb je twintig contactmomenten met een gezin uit Uden, Volkel of Odiliapeel”, vertelt Mary van Egmond, die vanuit ONS welzijn projectleider is van de VoorleesExpress. “Je doet dit één of meerdere keren per week, op vaste momenten. Scholen melden, in overleg met ouders, het kind aan voor dit project. Ouders zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Hierbij ga je als vrijwilliger helpen. Je leest een kind voor, maar kijkt ook breder naar op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Hierbij doe je bijvoorbeeld taalspelletjes. Op deze manier hopen we dat de kinderen op school beter mee kunnen, dat ouders meer zelf gaan lezen met hun kind, en dat ze ook makkelijker de weg naar de bibliotheek vinden.”

Bibliotheek
De bibliotheek vormt de verbinding tussen het onderwijs, welzijn en thuis. “Drie keer per jaar wordt er een grote bijeenkomst in de bieb georganiseerd, waarin de vrijwilligers in een themabijeenkomst uitleg en hulp krijgen bij het vinden van de juiste boeken voor hun gezin”, vertelt Eefje van Waes van bibliotheek Uden. “Wij leveren dus expertise op het gebied van leesbevordering. Alle vrijwilligers krijgen een gratis abonnement bij de bibliotheek, waardoor ze gebruik kunnen maken van alle diensten van de bibliotheek en alle nodige materialen gratis kunnen gebruiken. Wij helpen de vrijwilligers graag met de juiste keuze voor een boek én gratis activiteiten.” Kinderen kunnen al vanaf 3 maanden worden voorgelezen. Dit kan ook in de moedertaal. “Kinderen die al jong in aanraking komen met voorlezen hebben al op jonge leeftijd een voorsprong in hun taalontwikkeling”, vertelt Eefje. “Die voorsprong blijft zichtbaar tot het einde van de basisschool. Het is goed voor de sociaal/emotionele ontwikkeling, het zelfvertrouwen, maar ook het inlevingsvermogen wordt groter.” Eefje benadrukt dat het trainen van de taalvaardigheid hard nodig is. “Zeker na coronatijd. We zien dat kinderen daardoor toch echt een achterstand hebben opgelopen.”

Training 
Als vrijwilliger word je goed getraind en begeleid. Je krijgt een vrijwilligersovereenkomst van ONS welzijn. Via www.voorleesexpress.nl kun je ook kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen. “Het is de bedoeling dat ouders na de 20 weken zelf het voorlezen oppakken en het kind kunnen voorlezen en begeleiden”, vertelt Mary, die de vrijwilligers bij de VoorleesExpress begeleidt. “Op 8 juli is er van 10.30 tot 11.00 uur een bijeenkomst in de bibliotheek, waarbij alle geïnteresseerden welkom zijn. Eefje en Mary beantwoorden dan al je vragen.” Voor meer info kun je ook mailen naar mary.vanegmond@onswelzijn.nl of uew@nobb.nl, of kijk op de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant