Burgemeester Henk Hellegers, gedeputeerde Erik Ronnes en wethouder Maarten Prinssen.
Burgemeester Henk Hellegers, gedeputeerde Erik Ronnes en wethouder Maarten Prinssen. Foto: Henk Lunenburg

Provincie en gemeente Uden willen impuls geven aan Kastanjeweg-Oost

Algemeen 1.213 keer gelezen

UDEN | Gemeente Uden en Provincie Noord-Brabant stellen beiden 70.000 euro beschikbaar voor onderzoeken naar de ontwikkeling van het gebied Kastanjeweg-Oost. Het gebied kent op dit moment een aantal verspreid liggende plekken die een kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken, zodat het een aantrekkelijke omgeving wordt om in te wonen, leven en werken.

Er zijn op het moment verschillende initiatiefnemers actief die ideeën hebben voor de ontwikkeling van losse locaties. Het is een lastige opgave om die losse locaties tot een samenhangend geheel te ontwikkelen. Het gebied moet namelijk niet alleen goed ingepast worden in de bestaande wijk maar moet ook aansluiten bij het naastgelegen centrum van Uden. Het is tot nu toe niet gelukt om de gebiedsontwikkeling in samenhang met al deze partijen van de grond te krijgen. 

Complexe binnenstedelijke transformatieopgaven
“Het is goed dat Uden is ingegaan op de uitnodiging die de provincie in 2018 heeft gedaan aan de Brabantse gemeenten om hun complexe binnenstedelijke transformatieopgaven naar voren te brengen”, zegt gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen en Ruimte. “We werken zo samen aan een sterk centrum met voldoende woningen voor iedereen in een fijne en gezonde omgeving. Daarbij kijken we naar sloop en nieuwbouw en naar de mogelijkheden van het herbestemmen van leegstaand vastgoed. En we kijken ook naar thema’s als circulariteit, bereikbaarheid en sociale cohesie.” De provincie voegt de daad bij het woord met de ondertekening van intentieovereenkomst die samen met de gemeente Uden wordt getekend wordt 70.000 euro bijgedragen aan de kosten voor haalbaarheidsonderzoeken.

Aan de slag
“In het gebied Kastanjeweg-Oost hebben we al een aantal jaren te maken met langdurige leegstand van diverse gebouwen”, ziet Maarten Prinssen, wethouder van de gemeente Uden. “De kantoren en winkels, veelal op zichtlocaties aan de rand van het Udense centrum, zijn niet in gebruik en leggen druk op de leefbaarheid in dit gebied. Er liggen hier kansen om zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht een aantrekkelijkere woon- en leefgebied te ontwikkelen die ook aansluit bij de opgaven die er liggen als klimaatadaptatie, goede bereikbaarheid, energietransitie en gezonde en duurzame leefomgeving. Voor vele Udenaren is deze leegstand een doorn in het oog. Het heeft nu lang genoeg stilgelegen, we willen aan de slag!”

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant