Afbeelding

‘Living lab Maashorst’ winnaar prijsvraag nieuwe woonvormen in Park Maashorst

Algemeen 698 keer gelezen

UDEN | De gemeente Uden heeft het idee ‘Living Lab Maashorst’ uitgekozen als winnaar van de prijsvraag naar nieuwe woonvormen voor in Park Maashorst. De bedenkers van het idee gaan nu samen met de gemeente en professionele partners aan de slag om het idee te vertalen naar een uitvoeringsplan.

Het doel van de prijsvraag was om een woonvorm te vinden die nog niet in Uden bestaat. In totaal werden er zeven ideeën ingediend. De winnaars mogen hun idee gaan realiseren in een gedeelte van Park Maashorst, het nieuwe woongebied dat wordt ontwikkeld ten oosten van ziekenhuis Bernhoven. René van der Burgt, een van de bedenkers van het winnende idee: “Ons idee is gebaseerd op natuurgebied De Maashorst, een landschap in beweging. Net zoals ons leven ook in beweging is. Living Lab Maashorst gaat over flexibel bouwen en collectief wonen, voor een leven lang. Geweldig dat we de kans krijgen om op kleinschalige wijze deze nieuwe woonvorm te realiseren voor de gemeente Maashorst.”

Echt vernieuwend
Ook gemeente Uden is blij met de uitkomst van de prijsvraag. Wethouder Maarten Prinssen: “Living Lab Maashorst past prachtig in het gebied en is echt een nieuwe vorm van samen wonen, die we in Uden nog niet kennen.” De gemeente is hoe dan ook erg te spreken over de kwaliteit van de ingediende ideeën, het enthousiasme van de initiatiefnemers en de gedrevenheid om in Park Maashorst een mooie nieuwe woongemeenschap te creëren. “Daarom blijven we ook met enkele initiatieven in gesprek die nét niet wonnen”, aldus Prinssen, “om te verkennen of we ze elders in Uden alsnog hun woondroom kunnen laten realiseren.” Hij noemt daarbij het idee Vier-de-Wijk dat zich vooral richt op bewoners tot 35 jaar, en Natuurlijk samen wonen in Uden dat zich juist richt op bewoners vanaf 55 jaar.

Groep initiatiefnemers
Het winnende idee Living Lab Maarshorst is ontwikkeld door een groep vrienden, samen met droomwonen.com, Hendriks Coppelmans Bouwgroep en Keeris Architecten. Architect Willem Keeris: “Het concept past in de ruimtelijke opzet van Park Maashorst. Er is sprake van openheid en interactie met de overige kamers.” Menno Lange, directeur bij Droomwonen.com, vult aan: “Living Lab Maashorst is een proeftuin waarin we mensen uitnodigen om samen met en van elkaar te leren. Als initiatiefnemers hebben we allemaal al ervaring met het duurzaam ontwikkelen in co-creatie. Die ervaring brengen we hierin nu samen in de praktijk. Daarbij gaan we voor de 5G’s van Uden: groen, gezond, gastvrij gezellig en gezamenlijk.”

Communities
Living Lab Maashorst biedt ruimte aan verschillende bevolkingsgroepen. Elke groep heeft een eigen woonomgeving. Onderling zijn ze verbonden via een honingraatstructuur (zeshoeken). “Het moet een plek worden waar Udenaren die met elkaar verbonden willen zijn duurzaam en welvarend een leven lang samen wonen”, aldus de beschrijving. Om de beweging in het leven te faciliteren is het concept flexibel van aard voor diverse generaties. Denk bijvoorbeeld aan starters, op-starters, gezinnen en senioren.

Duurzaam
“In dit project gaan we via een integrale en complete benadering ook verder dan gebruikelijk wat betreft duurzaamheid”, legt René Beks, directeur Ontwikkeling & Innovatie bij de Udense bouwer Hendriks Coppelmans, uit. “Wij hebben een brede integrale visie op duurzaamheid die we in dit project toepassen. Zo werken we vanuit de doelen voor een duurzame ontwikkeling, de zogenaamde Sustainable Development Goals.”

Aan de slag
Living Lab Maashorst gaat samen met de gemeente nu aan de slag met het uitwerken van het stedenbouwkundig plan. Daarvoor sluiten de betrokken partijen eerst een intentieovereenkomst. Vervolgens wordt samen het definitieve woonprogramma vastgesteld.

Wethouder Prinssen nam met enkele initiatiefnemers van het winnende idee een kijkje op de plek waar de nieuwe woonvorm Living Lab Maashorst mag worden gerealiseerd. V.l.n.r. wethouder Prinssen, familie Francken-Schiffer, Martijn van Drenth, familie Van der Burgt en familie Jaegers-Kluskens.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant