Een beeld van Jan uit de documentaire.
Een beeld van Jan uit de documentaire.

Udense kunstenaar met documentaire te zien op NPO 2

Algemeen 1.055 keer gelezen

UDEN | De beeldend kunstenaar Jan van Duijnhoven uit Uden is op zondag 18 juli te zien bij NPO 2 in de documentaire ‘Onzichtbaar Licht’.

Jan bracht zijn jeugd door op een boerderij in Uden. Hij woont nog steeds op die boerderij, waar hij lang geleden een atelier aan bouwde. Hij maakte zijn entree in de kunst toen hij de 40 al gepasseerd was. Zo was er in zijn leven eerst de natuur, later de kunst. In de documentaire vertelt Jan over zijn kunstwerken en manier van werken. Werk waarin de natuur een centrale plek heeft gekregen. “Natuur is voor de mens pas zichtbaar als het licht is en met het licht verandert de ervaring van die natuur mee”, vertelt Jan. “Het winterlicht geeft duidelijk een ander beeld van de natuur dan het zomerlicht waarbij de warmte van het zonlicht een gloed over het land brengt. En het is het licht dat ik ‘zichtbaar’ probeer te maken.”

Abstract
Het werk van de Udenaar is abstract. De kleuren die hij gebruikt zijn primair en het wit domineert. “De gelaagdheid van smalle stroken verandert de lichtinval en laat kleuren interfereren, vibreren. Zo worden het levende werken; ze veranderen mee met het licht. En gezamenlijk worden ze opgenomen in het geheel van de ruimte.” Mede doordat ze niet zijn ingelijst lopen ze door in de muur en in de omgeving. Ze ’dijen uit’, zoals van Duijnhoven het zelf verwoordt. “Alle werken aan de muur vormen een deel van een groter geheel, van de kosmos.”

Geluk en schoonheid
Jan mediteert met zijn werk naar eigen zeggen op het licht. “Ik voel me daarbij verwant aan de Tibetaanse meditatieve praktijk. In mijn eigen tuin observeer ik de natuur en zie ik hoe de seizoenen de groei van de planten beïnvloeden.” Net zoals het licht van de seizoenen zijn werk beïnvloedt; in de winter ziet zijn werk er heel anders uit dan in de zomer. Zijn ervaring van het licht is voor Jan van Duijnhoven existentieel. Of zoals hij het zelf verwoordt: “Je gaat op in het licht en dan kan er iets ontstaan van een gevoel van geluk en schoonheid.”

Documentaire
Ben je nieuwsgierig geworden? De documentaire ‘Onzichtbaar Licht’ is te zien op zondag 18 juli, rond 15.40 uur op NPO2, bij de De Boeddhistische Blik van de KRO-NCRV.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant