Helikopters en gevechtsvliegtuigen oefenen boven en rondom vliegbasis Volkel

  •   keer gelezen

VOLKEL | F-16’s van vliegbasis Volkel beoefenen vanaf maandag 19 juli tot en met vrijdag 30 juli zogenaamde Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Tijdens deze trainingsmissies oefenen vliegers luchtgevechten tussen twee of meerdere gevechtsvliegtuigen.

Dit gebeurt in gecontroleerd militair oefengebied. Tijdens deze training is het van belang dat de F-16’s wendbaar zijn om optimaal te kunnen worden ingezet tijdens de luchtgevechten. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd waarmee ook het vliegbereik van het toestel aanzienlijk verminderd. Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om onze F-16’s op te wachten boven de Noordzee en daar bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. De tankvliegtuigen zijn echter niet altijd ter beschikking waardoor de F-16’s dan in de omgeving van vliegbasis Volkel blijven. Daarvoor is een militair oefengebied aangewezen wat zich uitstrekt boven Noord-Brabant, Noord-Limburg en een gedeelte van Gelderland, de zogenaamde TMA-D en TRA 12.

Helikopters
Vanaf maandag 2 augustus zal er dagelijks met helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) geoefend worden boven en nabij vliegbasis Volkel. Door een renovatie van de landingsbaan op vliegbasis Gilze-Rijen zijn daar, tot en met 30 september, beperkte mogelijkheden om lokale procedures, starts en landingen te beoefenen. Vliegbasis Volkel heeft samen met het DHC gekeken hoe de helikopters ingepast kunnen worden in de reguliere vliegbewegingen en openingstijden van de vliegbasis. Er is daarbij gekeken naar de oefenbehoefte vanuit de helikopterbemanningen en de lokale mogelijkheden. De helikopters van het DHC stijgen op en landen vanaf thuisbasis Gilze-Rijen. De geluidsbelasting mag daarbij niet de maximale contour overschrijden.

Meer berichten