Foto: Henk Lunenburg

Nieuwe geluidsschermen en drempels tegen overlast Foodcourt

  •   keer gelezen

UDEN | Om geluidsoverlast op het Foodcourt nabij de A50 in Uden te verminderen komt er een nieuwe geluidswal te staan; een speciaal noice reducing hekwerk. Daarnaast moeten drempels ervoor zorgen dat er op de plek minder hard gereden wordt.

Omwonenden klopten bij de gemeente aan na veel geluidsoverlast van hangjongeren op het Foodcourt, waaronder getoeter en harde muziek. Ook wordt er veel rotzooi achtergelaten en hebben omwonenden er last van dat er op het terrein geracet wordt. De gemeente nam eerder al maatregelen, zoals extra prullenbakken, borden met regels en een hekwerk om geluid tegen te gaan, maar dit blijkt dus niet (goed) genoeg. “We zijn heel blij met het Foodcourt, maar het succes ervan brengt ook problemen met zich mee”, zegt wethouder Maarten Prinssen. “Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Omwonenden moeten, als ze pech hebben, het volume van hun televisie in de avond op zodanig niveau zetten dat je het kunt verstaan, door de toeterende auto’s en harde muziek die uit de auto’s komt.”

Noise reducing
Het hekwerk wat nu op het Foodcourt staat, wordt vervangen door het noise reducing hekwerk. Deze wal bestaat uit speciaal materiaal wat het geluid absorbeert, en moet meer geluid tegenhouden dan het huidige hekwerk. De geluidsmuur is 3 meter hoog en 100 meter breed, hoewel de omwonenden het liefst een geluidswal van 6 meter geplaatst hadden zien worden. “De omwonenden zijn in ieder geval tevreden dat dit leidt tot vermindering van overlast’, zegt wethouder Maarten Prinssen. “Ze zijn het er over eens dat we hiermee weer een goede stap maken. Hoeveel geluid het tegenhoudt is natuurlijk wel afhankelijk van waar het geluid vandaag komt”, benadrukt hij. “Als je tegen het hekwerk aan staat en je maakt geluid, zal het meer tegenhouden dan wanneer je midden op het Foodcourt staat. Er gaat natuurlijk altijd nog geluid overheen.” De geluidswal gaat rond de 48.000 euro kosten, met beplanting erbij komen de kosten uit op zo’n 54.000 euro. Op het moment wordt nog onderzocht hoeveel drempels er op het Foodcourt kunnen worden aangelegd, om het hardrijden en racen in te dammen. “We hopen dat we dit alles voor november van dit jaar kunnen realiseren en oplossen”, aldus Prinssen.

Een voorbeeld van hoe de geluidswal eruit ziet.

Afval
Het vele afval wat op het terrein achterblijft, is volgens de wethouder moeilijker op te lossen. “Ondernemers doen hun best om alles in de omgeving zo schoon mogelijk te houden. Dat doen ze zelf, maar je ziet ook veel andere groeperingen Udenaren met prikkers de rommel opruimen. Je kunt zoveel prullenbakken en vangnetten neer zetten als je wil, maar het blijft uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.”

Nachtsluiting
Er is door de gemeente onderzoek gedaan of het mogelijk is om het Foodcourt in de nacht een aantal uur af te sluiten. “Hier hebben wij met tankstation TinQ gesprekken over gevoerd, omdat dit tankstation 24 uur geopend is”, zegt Prinssen. “Zij hebben aangetoond dat er ook ‘s nachts wel degelijk getankt wordt. We hadden de benzinepomp misschien wel helemaal aan de voorkant moeten leggen, dan hadden we de achterkant af kunnen sluiten. Maar ja, dat is allemaal achteraf.”

Meer berichten