Afbeelding

'Dodendraad’ op expositie Vluchtoord

Opmerkelijk 184 keer gelezen
UDEN - Voorzichtig pakt Jaak Vandebroek de draad vast. Er zit natuurlijk geen stroom op, want dat is niet handig op de expositie over Vluchtoord bij stichting C in Uden. De ‘dodendraad’ speelde een grote rol in het leven van Jaak, al was het dan vooral voordat hij geboren werd.

[image=302335]

Het was zijn vader Hendrik, die in de eerste wereldoorlog, de dodelijke stroom op de grens tussen bezet België en vrij Nederland trotseerde.
“Thuis was niet veel werk en toen is hij ‘spion’ geworden”, vertelt Jaak. “Hij heeft mensen over d’n dodendraad naar Uden gebracht. In het begin was dat nogal moeilijk, maar hij kreeg er betaald voor.”
Zelf vluchtte Hendrik ook, samen met Jaaks moeder en kleine broertje.“Het kind werd in een klein kistje onder de draad geschoven en zo naar Uden. Er waren ook veel jonge gasten die naar Nederland wilden en zo naar Engeland om te gaan vechten in België.”
Een spannende tijd, maar veel Hendrik er niet over verteld aan zijn zoon Jaak. “Hij is jong gestorven, ik was toen 8 jaar.”
Dat was in 1934. Hendrik stierf aan TBC, weet Jaak: “Hij is gestorven door het vele liggen bij d’n draad. Als ze over wilden, moesten ze soms wachten, want de Duitsers patrouilleerden daar.”
Toch, het had niet veel gescheeld of Jaak was helemaal niet geboren. “Mijn vader is met spioneren opgepakt en heeft in Hasselt de doodstraf gekregen. Maar met een vriend heeft hij kunnen uitbreken. Ze hebben moeten krabben om door een muur te komen en ook moesten ze D’n Demer over, dat is een rivierke. Toen ze weer aan d’n draad kwamen, waren de Duitsers al achter hen met de speurhonden, maar ze zijn er gelukkig vanaf gekomen.”
Zijn moeder heeft Jaak wel over Vluchtoord verteld. De oude Belg lacht: “maar ik interesseerde me daar niet voor.”
Dat is inmiddels wel anders. Vorig jaar is Jaak ook al in Uden geweest. “Mijn vader was coureur en we zijn we naar de piste gaan kijken. Het interesseerde me omdat hij daar gefietst heeft. Mijn zoon die gestorven is, is ook renner geweest. Ik ben geen renner geweest, maar ik fiets wel.”

[image=302336]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant