<p>Ton van Summeren ondertekent een modelovereenkomst voor structurele donatie.</p>

Ton van Summeren ondertekent een modelovereenkomst voor structurele donatie.

Goede doelen steunen met belastingvoordeel

  •   keer gelezen

UDEN | Het goede doel steunen en tegelijk profiteren van belastingvoordeel? Het kan, en het is ook nog eens gemakkelijker dan je denkt. Stichting GoedeDoelenWeek Uden (met vele particuliere én zakelijke donateurs) weet er alles van. Penningmeester Ton van Summeren geeft tekst en uitleg.

“Jaarlijks met belastingvoordeel een bedrag schenken aan het goede doel? Dat is heel gemakkelijk”, aldus Ton. “Belangrijke voorwaarde is wel dat de begunstigde een officiële stichting is, zoals wij. Ook een ANBI-erkenning (Algemeen Nut Beogende Instelling) van de Belastingdienst is nodig. Zijn die beide zaken in orde, dan is het heel eenvoudig.” Ton legt uit dat de Belastingdienst de jaarlijkse gift verrekent met het belastbaar inkomen van de schenker. “De Belastingdienst brengt de schenking dus in mindering op het inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt”, vertelt hij. Dat is, afhankelijk van het belastingtarief, een voordeel van 37,10 procent of 49,50 procent, de geldende percentages voor 2021. Stel: je schenkt ieder jaar 100 euro. Dan kost het je dankzij het belastingvoordeel feitelijk maximaal 62,90 euro en soms zelfs maar 50,50 euro.”
Om te kunnen schenken met belastingvoordeel, dient de gever een modelovereenkomst aan te gaan met de begunstigde.

Ton stelt geïnteresseerde schenkers gerust: de bijbehorende papierwinkel neemt Stichting GoedeDoelenWeek Uden voor haar rekening. “Wij maken de overeenkomst op en ondertekenen hem allebei. Vervolgens krijgt de schenker een exemplaar voor de belastingaangifte.” Wie de goede doelen van Stichting GoedeDoelenWeek Uden structureel wil steunen, kan mailen: fin-admin@goededoelenweekuden.nl.

Meer berichten