<p>Voorzitter Jeroen Kuitert bij het Knekelhuisje. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Voorzitter Jeroen Kuitert bij het Knekelhuisje. (foto: Henk Lunenburg)

‘t Knekelhuisje Uden start crowdfunding

  •   keer gelezen

UDEN | De afgelopen zes jaar is een groepje vrijwilligers druk bezig geweest om in hun vrije tijd ‘t Knekelhuisje in Uden te restaureren. Het huisje naar de St. Petruskerk is cultureel erfgoed, waarvan de bedoeling is dat het wordt teruggegeven aan de bewoners van Uden en omstreken, door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een plek voor beginnende kunstenaars om hun talent tentoon te stellen, een vergaderruimte te bieden en als locatie voor trouwfoto’s te dienen. De groep vrijwilligers roept nu de hulp in van Udenaren om de laatste loodjes mee te financieren zodat ze na deze jaren de deuren kunnen openen voor de gemeenschap en bezoekers.

‘t Knekelhuisje is gebouwd in 1908 als mortuarium met werkplaats. Het is tot 1964 in gebruik geweest als lijkenhuisje, waarna het tot de jaren ‘80 gebruikt werd als opslagplaats voor de spullen van de Pastoors, Kapelaans en Dienstmeiden. Hierna was het de opslagplaats van opgegraven botten (knekels) ten behoeve van de bouw van de Odiliaflat.
Dit kwam omdat deze bejaardenappartementen gebouwd zijn op de grond van de oude begraafplaats. De Udense gemeenschap heeft dit huisje toen ’t Knekelhuisje genoemd.  De gevonden botten zijn opnieuw begraven achter de Sint-Petruskerk.

Restauratie
De laatste paar jaren werd het huisje gebruikt als opslagplaats voor diverse werkgroepen waaronder de Trap-In, maar raakte het langzaam in verval, totdat in 2014 ‘t Knekelhuisje zou worden afgebroken en het Gilde van Uden het wilde redden. Na verwerving in 2015 begon het Gilde met de restauratie van ‘t Knekelhuisje in de meest originele staat conform haar bouwtekeningen, maar met een moderne twist zoals elektriciteit, een toilet enzovoorts.
Waar het een kleine tegenslag kreeg toen bouwmeester en voorzitter Jeroen Kuitert corona kreeg aan het begin van 2020, hebben een aantal vrijwilligers toch opnieuw de handen uit de mouwen gestoken om ‘t Knekelhuisje in ere te herstellen.

De laatste loodjes
De vrijwilligers hebben als doel om de deuren van ‘t Knekelhuisje dit najaar nog te openen. Ze willen een laagdrempelige locatie zijn voor beginnende kunstenaars, een museum voor Udenaren en een vergaderruimte voor stichtingen en werkgroepen. Maar hier moet nog wel wat voor gebeuren. Zo moet er nog een aanpassing voor rolstoelgebruikers worden gerealiseerd, evenals een keukenblok met uitrusting, elektriciteit, wifi-aansluiting, een beamer, kasten, beveiligingscamera’s, beplanting, smeedwerk, brandveiligheidsvoorzieningen, inboedel als tafels en stoelen en vitrines om kunst tentoon te stellen. Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen, is er een donatiepagina gemaakt, waar je een zelfgekozen bedrag kunt storten als je wilt helpen dit te kunnen realiseren. Doneren kan via deze link: https://steunactie.nl/actie/steun-en-behoud-t-knekelhuisje-uden.

Meer berichten