Foto:
FOTO’S

Kermis in 1,5 meter samenleving: ‘Hebben bewezen dat het kan’

  •   keer gelezen

UDEN | Het Mondriaanplein, Bevrijdingspark en Markt/Nieuwe Markt zijn weer leeg. Mega Kermis Uden draaide hier tien dagen lang op volle dagen. Coronaproof dan weliswaar. Zondag was de editie van 2021 voorbij. Een bijzondere, maar geslaagde editie, volgens kermismeester Pascal Donkers.

Drie kermispleinen, druktemeters, telcamera’s. Een paar veranderingen en maatregelen die genomen werden om de kermis dit jaar ondanks de coronaperikelen toch te kunnen organiseren. En dat verliep goed. “Het organiseren is goed gegaan”, vertelt Pascal Donkers. “We hebben veel enthousiaste reacties van de kermisgangers gekregen. Op deze manier hebben we de ruimte goed weten te benutten. Je merkt daarnaast dat mensen zich wel bewuster zijn van de situatie, dus ook zij nemen daar hun verantwoordelijkheid in. Het verspreiden van de locaties en de tussenliggende ruimtes gaven veel lucht, in plaats van de andere, normale situatie waarin alles in contact staat met elkaar.”

Goed gedraaid
Buiten de maatregelen verliep ook alles rustig en goed. “De exploitanten hebben goed gedraaid en zijn tevreden, en ook de horeca heeft er het maximale uit kunnen halen. Het was voor de exploitanten heel spannend hoe het ging verlopen. In de opbouwweek was de spanning voelbaar, omdat toen toch nog onzeker was of het allemaal wel door kon gaan. Uiteindelijk is dat gelukkig allemaal goed afgelopen.”

Opzet
Wordt er nog iets meegenomen van deze opzet naar volgend jaar? “Het is niet zo dat deze opzet automatisch de toekomst gaat worden. Mochten we volgend jaar nog steeds in een 1,5 meter samenleving zitten, dan kunnen we deze opzet natuurlijk aanhouden. We hoeven het in ieder geval niet opnieuw uit te vinden, en hebben nu bewezen dat het op deze manier kan.  We gaan eerst in het najaar evalueren over deze editie en daarna is het afwachten hoe het allemaal gaat verlopen.”

Foto’s: Henk Lunenburg

Meer berichten