Afbeelding
Foto: Pexels

Aandachtspunten voor het kopen van een occasion

Algemeen 519 keer gelezen

Door de coronapandemie heeft de autobranche een roerige anderhalf jaar achter de rug. Aan de ene kant moest er opeens thuis gewerkt worden, waardoor de vraag naar vooral zakelijke auto’s behoorlijk inzakte. Daarbovenop hebben dealers hun showrooms tijdens de lockdown ook nog eens maanden moeten sluiten. Aan de andere kant is de vraag naar auto’s – en dan vooral occasions – juist gestegen. Dit vanwege beperkingen van het openbare vervoer tijdens de lockdowns, en de groeiende behoefte aan individueel vervoer. Gedurende het tweede kwartaal van 2021 werden er meer occasions verkocht dan ooit zelfs. Ben jij ook op zoek naar een tweedehands auto? Hieronder lees je meer over enkele zaken waarop je moet letten en waaraan je moet denken.

Kopen bij een dealer of particulier

Tweedehands auto’s zijn zowel te koop bij particulieren als dealers. Bij een dealer mag je ervan uitgaan dat de auto’s is gecheckt op bepaalde punten, en heb je vaak een aantal maanden garantie mocht de auto alsnog blijken iets te mankeren. Bij een particulier is dat beide niet het geval, maar hier betaal je dan ook vaak een lagere prijs voor een vergelijkbare auto.

Check de buitenkant en het interieur

De zoektocht naar een occasion vindt tegenwoordig vooral online plaats. Heb je een auto gevonden die aan je wensen voldoet? Maak dan een afspraak om langs te komen. Check allereerst de buitenkant en het interieur. Let aan de buitenzijde op de staat van de lak, krassen en deukjes, de wielen (zowel staat, leeftijd en merk van de banden als schade aan de velgen), de remmen en verlichting. Bij het interieur is het vooral zaak te letten op de staat van de bekleding en de werking van opties zoals een navigatiesysteem.

Check de motor

Ook als je niet veel technische kennis hebt, kun je een basisinspectie uitvoeren onder de motorkap. Bekijk ten eerste of alle buizen, draden en pijpen vastzitten, en of de bodemplaat er nog onder zit. Check ook de staat van de distributieriem, of informeer of deze al eens vervangen is. Let er verder ook goed op of er druppels op het motorblok zitten of dat het vettig is. Is dat het geval, dan lekt er waarschijnlijk olie. Is het motorblok juist opvallend schoon en opgepoetst? Bekijk dit dan nog een keer na de proefrit (waarover verderop meer). Check ten slotte ook de koelvloeistof. Drijft er olie in dan is er sprake van een lekke pakking. Een groene uitslag daarnaast op het koelsysteem kan duiden op een lekkage.

Maak altijd een proefrit

Lijken zowel de motor als het ex- en interieur goed? Dan is het tijd voor een proefrit! Test hierbij of de remmen goed werken, de auto soepel schakelt en alle schakelaars en knoppen naar behoren werken. Luister daarnaast ook goed naar de motor. Hoor je geratel, klinkt de motor niet zuiver of branden er lampjes? Dat betekent vaak niet veel goeds.

Een autoverzekering afsluiten

Heb jij je droomauto gevonden? Dan is het tot slot belangrijk een autoverzekering te kiezen die hierbij past. Over het algemeen bieden de meeste verzekeraars drie autoverzekeringen aan. In Nederland bent je verplicht een voertuig altijd minimaal WA te verzekeren. Deze verzekering wordt meestal gekozen bij auto’s ouder dan twaalf jaar. Koop je een auto die tussen de zes en twaalf jaar oud is? Dan is Beperkt casco de beste optie, aangezien ook in bepaalde gevallen schades verzekerd zijn. Bij auto’s jonger dan zes jaar wordt meestal gekozen voor een all risk verzekering. Deze biedt de meest completen dekking, ook bij schade door eigen schuld bijvoorbeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant