Emilio Crusat uit Argentinië is de nieuwe keeper van Blauw Geel (Foto's: Peter Kuijpers).
Emilio Crusat uit Argentinië is de nieuwe keeper van Blauw Geel (Foto's: Peter Kuijpers). Foto: Foto's: Peter Kuijpers.

Argentijn Emilio Crusat lost keepersprobleem bij Blauw Geel op: ‘Ik word hier fantastisch opgevangen’

Voetbal 192 keer gelezen

VEULEN | Emilio Crusat (32) uit Argentinië is de nieuwe doelman van Blauw Geel’38. Hij meldde zichzelf aan door de kantine van de Veghelse voetbalclub te bellen. Bij Blauw Geel zijn ze maar wat blij met de komst van de keeper.

Nadat Dani Centen begin deze maand aangaf te stoppen als doelman bij Blauw Geel’38, stapelde er zich plots een groot probleem op voor de Derde Divisionist. Echter ook in Veghel groeien de mooiste orchideeën aan de rand van het ravijn. Keeper Emilio Crusat, met Argentijnse roots, was naarstig opzoek naar een club. Het ontbrekende puzzelstukje was snel gevonden en dus was het officiële debuut van Crusat afgelopen zaterdag in het bekerduel met FC Lisse. Ongetwijfeld is hij ook de doelman zondag thuis tegen O.S.S.’20 als de competitie begint.

Argentijnse lach
Je zou verwachten dat de komst naar Blauw Geel’38 van Emilio Crusat uit de koker komt van TOP Oss directeur Peter Bijvelds. Een paar appjes scheppen duidelijkheid: “Nee, ik snap dat die gedachten rondzingen, maar hij heeft zich via iemand bij Blauw Geel’38 zelf aangemeld”, weet Bijvelds te melden. Voor een verhaal met de doelman reizen we af naar Veulen of all places een klein kerkdorpje onder IJsselstein en Venray met amper 600 inwoners. Emilio zwaait ons al toe met een brede Argentijnse lach op het gezicht. Het gesprek wordt een mix van Spaans en Engels. “Ik spreek nog geen Nederlands. Het lijkt me een moeilijke taal, maar ik wil het natuurlijk wel leren. Mijn vriendin Veerle is daar elke dag mee bezig”, zegt hij vol overtuiging.

Barcelona
Hoe komt een Argentijn uit General Villas (500 kilometer ten westen van de hoofdstad Buenos Aires) in Veulen verzeild? “Dat is een lang verhaal. Ik heb nog twee broers, een daarvan is nog jong en komt uit het tweede huwelijk van mijn vader en ik heb een zus. Mijn ouders zijn gescheiden. Ik ben geboren in het ziekenhuis van Buenos Aires. In mijn jeugd heb ik bij diverse clubs gespeeld onder anderen bij CA Chacarita Juniors uit Villa Crespo, Buenos Aires. Het is een profclub met een groot stadion. Maar ook heb ik gespeeld voor San Lorenzo een nog grotere club. Later vertrok ik naar Spanje waar ik bij Tweede Divisieclub UD Altea op doel heb gestaan. Het was mijn eerste profcontract daar. Mijn broer woont in Spanje in Barcelona. Het was erg leuk dat ik hem regelmatig kon bezoeken. Ik ben daarna nog verkast naar Italië om te gaan keepen bij A.D.C. Ars et Labor Grottaglie, mooie naam hè! Die club heet zo echt. Daarna ben ik weer teruggegaan naar Argentinië.”

Verhuizen
De komst naar Blauw Geel’38 is een verhaal apart. “Terug in Argentinië ben ik gaan reizen in Brazilië. Tijdens die vakantie heb ik Veerle, mijn vriendin, ontmoet. Het klikte geweldig tussen ons en ik ben met haar meegegaan naar Nederland. Ik wil hier aan de slag en ben op zoek naar werk. Er moet rust komen in mijn leven en dat heb ik bij Veerle gevonden. Ik ben ook zeker bereid om naar Veghel te verhuizen. Dan is het verplaatsen wat makkelijker, maar Eindhoven is ook prima. Blauw Geel’38 kan dat wellicht voor mij invullen. Ik heb een Argentijns rijbewijs, maar ik weet niet of ik dat hier om kan zetten. Daar zijn we mee bezig met de hulp van de ouders van Veerle, vrienden en zijzelf. Ik word hier fantastisch opgevangen door iedereen en daar ben ik ze zeer erkentelijk voor.”

Kantine
Keeperstrainer Bjorn van Haaren had vanzelfsprekend een belangrijke stem in de komst van de Argentijn. Van Haaren: “Eigenlijk is de komst van Emilio een ongelofelijk verhaal. Zijn begeleider heeft letterlijk naar de kantine gebeld, met de vraag: ‘zoeken jullie nog een keeper?’ Nou die vraag is toen snel doorgezet naar de BG Top en zo is het balletje gaan rollen. Van Emilio hebben we de beelden bekeken en gesproken met de keeperstrainer van OFC die ik goed ken. Die zag ook wel in dat de afstand Oostzaan - Veulen te ver was. We hebben Emilio in overleg met Niels van Casteren nogmaals gemonitord en zagen wel wat in hem. Thuis tegen UDI’19 toonde hij wat ik graag zie in een keeper: lef en veel coachen. Emilio is fit en liet voetballende oplossingen zien. Ik kan niets voorspellen, maar ik heb er een goed gevoel bij.”
Emilio woont nu al ruim een maand in Nederland en koestert het Nederlandse buitenleven. Crusat: “Om eerlijk te zijn ik verveel me geen moment. Voor mij is alles nieuw en ik vermaak me best. Veerle en ik brengen veel tijd door met elkaar. Soms drink ik een mates (Argentijns drankje) hier in het rustige Veulen. Ik eet wat de pot schaft. Mijn favoriete snacks zijn broodje haring of een tompouce. Zondag kijk ik uit naar de patat en frikandellen. Ik ben door verschillende dingen verrast, maar verbaas me nog het meest over hoeveel er hier gefietst wordt. Overal waar je komt zie je fietsen en nog eens fietsen. Ik hoop dat mijn overgang naar Blauw Geel’38 goed uitpakt. Ik heb er veel zin in en dat is meestal een goed voorteken.”

Clubs:
Chacarita Juniors (2007-2010)
Cultural Leonesa (2010-2011)
UD Altea (2011-2012)
Atlético Paraná (2012-2013)
Rivadavia de Lincoln (2013-2014)
Ferro (2014-2015)
Ferro de General Pico (2015-2016)
Atlético Paraná (2016-2017)
Juventud Unida de Gualeguaychú (2017-2018)
Gimnasia y Esgrima (2018-2019)
Desamparados de San Juan (2019-2020)
Blauw Geel’38 (2021-present)

Emilio Crusat belde zelf naar de Blauw Geel kantine.
Keeperstraining van Bjorn van Haaren
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant