Walda in het dierencrematorium. (foto: Henk Lunenburg)
Walda in het dierencrematorium. (foto: Henk Lunenburg)

‘Er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je geliefde huisdier’

Human Interest 2.469 keer gelezen

UDEN | Walda Zwart is vestigingsmanager van Dierencrematorium Maashorst in Uden. Daar verzorgt en begeleidt ze samen met haar team ongeveer 300 crematies per maand.

door Henk Lunenburg

Hoe ben je vestigingsmanager van dit crematorium geworden?
“Via via werd mij gevraagd of deze functie iets voor mij zou zijn. Ik solliciteerde en begon hier als interim vestigingsmanager. Dat beviel zo goed dat ik ben gebleven en nu vestigingsmanager ben.”

Wat kun je vertellen over het ontstaan en mogelijkheden van dit crematorium?
“Jaren geleden heeft Martin Gaus dit crematorium laten bouwen, en later is het Dierencrematorium Maashorst (Majesta) geworden. Wij verzorgen met een vast team van vier vrouwen en een oproepkracht op passende wijze de crematie van huisdieren. Meestal zijn dat honden en katten. In mindere mate ook andere kleine huisdieren zoals konijnen, salamanders, vissen, papegaaien, cavia’s en hamsters. De grotere dieren zoals paarden, pony’s en ezels verwijzen we door naar ons crematorium in Rotterdam.”

Welke mogelijkheden zijn er als je huisdier is overleden?
“Als je met het verlies van een huisdier te maken krijgt is dat altijd een vervelende en emotionele ervaring. Vaak wordt een huisdier gezien als een lid van het gezin en daarvan wil je op een waardige manier afscheid nemen. In zo’n nare periode moet je een paar belangrijke beslissingen nemen, zoals wat je met je overleden huisdier wil gaan doen; begraven, cremeren of destructie? Zelf begraven is in veel gemeenten, zekere binnen de bebouwde kom, niet toegestaan. Er zijn een aantal dierenbegraafplaatsen in Nederland waar dat wel mogelijk is zoals ons Dierenbegraafplaats Medenstein in Echteld bij Tiel. Minder vaak kiest men voor destructie. Ons advies: laat je goed informeren over wat destructie inhoudt, en laat je hart spreken. Je kunt maar één keer afscheid nemen. Wij bieden de mogelijkheid om op een waardige en respectvolle manier afscheid te nemen van het overleden huisdier.”

Op welke manier kunnen jullie een waardig en respectvol afscheid aanbieden?
“Wij verzorgen al vele jaren crematies voor huisdieren, niet alleen uit Uden en omstreken, maar in een straal van 60 kilometer rond Uden. Daarbij staat altijd de wens centraal dat de mensen op een waardige en respectvolle wijze afscheid te kunnen nemen van hun huisdier en het verlies met een goed gevoel kunnen afsluiten. In onze intieme en goed verzorgde afscheidsruimte kan een kleine afscheidsceremonie plaats vinden. Ook kan gekozen worden uit verschillende opties om te komen tot de crematie die bij jouw huisdier past en binnen het budget dat je in gedachten hebt.”


Walda en collega Miranda.

Welke verschillende vormen van crematie bieden jullie aan?
“Bij de individuele crematie wordt het huisdier gescheiden van andere dieren gecremeerd. Na twee werkdagen kan de as in een luxe strooikoker, bamboe etui of sierblik worden opgehaald. Bij een individuele crematie krijgt men een crematiecertificaat. Voor wie iets persoonlijks wil, hebben wij een uitgebreid assortiment urnen en as-sieraden. Voor wie wel een individuele crematie wil maar de as niet terug wil, hebben we in onze tuin een apart gedeelte waar we deze as uitstrooien. Bij een collectieve crematie wordt het huisdier gecremeerd in een groep van zes andere dieren van hetzelfde soort. Bij deze crematie is het, net zoals bij een individuele crematie, nog mogelijk om een pootafdruk te maken als extra aandenken. Na de crematie sturen wij een persoonlijk gedenkkaartje met de datum en tijdstip van de crematie. Deze as wordt door ons uitgestrooid over de Noordzee. Kiest men voor een anonieme crematie dan wordt het huisdier anoniem gecremeerd met vijftien of meer andere dieren. Deze as wordt afgevoerd en hierbij zijn verdere wensen, zoals een pootafdruk, niet mogelijk. Voor alle duidelijkheid wil ik benadrukken dat een anonieme crematie geen destructie is. Het is een echte crematie in ons crematorium en een waardig alternatief wanneer men niet wil dat het huisdier wordt verwerkt op een destructiebedrijf.”

Wat is het meest bijzonder dier dat hier gecremeerd is?
“De hond en de kat zijn wel de meest voorkomende dieren die hier gecremeerd worden. Ik denk dat de kooikarper het meest bijzondere huisdier is dat hier gecremeerd is.”

Voor kinderen is het overlijden van een huisdier vaak de eerste keer dat ze met rouw te maken krijgen. Houden jullie daar rekening mee?
“Wij houden altijd rekening met het verdriet van een kind en vertellen dat ze een speeltje en/of een tekening mee mogen geven met het huisdier. Als troost krijgen kinderen van ons op het crematorium een troostknuffeltje van Stichting Dierenlot.”

Krijgen jullie veel waardering voor jullie werk?
“Ja, we krijgen heel veel leuke bedankjes, bloemen, chocolade en taartjes als blijk van waardering voor het waardig en respectvol afscheid dat we het huisdier hebben gegeven.”

Wat voor advies heb je voor mensen die nog niet weten wat ze willen?
“Als mensen geen beslissing kunnen nemen, raad ik ze aan om de ‘Majesta Gids voor een Waardig en Respectvol Afscheid’ te downloaden. Na het invullen van hun emailadres krijgen ze gratis de gids toegestuurd. Vanaf oktober dit jaar starten we met de uitbreiding van ons gebouw, we krijgen er onder andere een nieuwe afscheidsruimte bij.”

Meer informatie? Mail dan info@dierencrematorium-maashorst.nl.

Cv Walda
Walda is getrouwd en heeft twee kinderen. Het hele gezin houd van dieren, naast paarden hebben ze honden, een kat en kippen.

Walda en collega Miranda
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant