Afbeelding

Nederlandse en Duitse militairen trainen in omgeving Boekel en Uden

Algemeen 1.418 keer gelezen

BOEKEL/UDEN | Nederlandse en Duitse militairen trainen van 6 tot en met 17 september in omgeving Noord-Brabant en Limburg tijdens oefening CERBERUS KNIFE. Ze trainen samen in omgeving Boekel, Uden Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Venray en Vredepeel ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid. De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten.

De oefening CERBERUS KNIFE is een binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers. Doelstellingen tijdens de oefening zijn onder andere het correct kunnen uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. De Nederlandse (NASAMS) en de Duitse (LeFlaSys) luchtverdedigingswapensystemen worden gezamenlijk ingezet. De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg (overdag en ’s nachts). Verder zal er op verschillende momenten in de oefening gevlogen worden met drones en ook een privaat-vliegtuigje zal op bepaalde momenten worden ingezet als vliegend doelaanbod. Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het opbouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtverdedigingstrainingen uitgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie in civiel terrein, met uitzondering van militaire oefenterreinen.

NAVO interventiemacht
De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers vallen on het snelst inzetbare deel. De eenheden van de NAVO interventiemacht veranderen om de 12 maanden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers zijn in 2023 aan de beurt om gereed te staan.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

NASAMS
Het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) kan met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) luchtdreigingen op middellange afstanden uitschakelen.

LeFlaSys
LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het is inzetbaar onder alle weersomstandigheden en zeer mobiel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant