<p>De brandweerauto&#39;s, waaronder deze uit 1940, werden welkom geheten door de brandweer van de vliegbasis. (foto: Henk Lunenburg)</p>

De brandweerauto's, waaronder deze uit 1940, werden welkom geheten door de brandweer van de vliegbasis. (foto: Henk Lunenburg)

FOTO’S

Brandweerpost Uden verhuisd naar nieuwe brandweerkazerne

  •   keer gelezen

UDEN | Toeters en bellen door de Udense straten maandagavond. Maar geen paniek, het had een leuke reden deze keer: de verhuizing van de brandweer. Alle voertuigen en manschappen van de brandweerpost Uden reden onder politiebegeleiding naar de gloednieuwe brandweerkazerne aan de Udenseweg.

door Henk Lunenburg

De Udense brandweer bestaat al sinds 1774, en vaak verhuisde ze naar een nieuwe locatie. In 1983 namen de brandweer en politie hun intrek in een gezamenlijk gebouw aan de Leeuweriksweg. De gemeenteraad bepaalde in 1998 al dat het adres Leeuweriksweg 2 en 4 een andere bestemming krijgt. Voor de politie gebeurde dit al eerder dan de brandweer; het nieuwe politiebureau was al klaar toen de bouw van de nieuwe brandweerkazerne nog moest beginnen. In januari van dit jaar begon Van der Horst Aannemers dan ook met de bouw van de brandweerkazerne en precies zoals uiteindelijk gepland is deze vorige week opgeleverd.

Voordelen
Maandag verhuisden de wagens van de brandweer naar de nieuwe locatie. Burgemeester Henk Hellegers nam plaats in de oude brandweerauto uit 1940, die een ereplaats gaat krijgen in de nieuwe kazerne. De brandweer van de vliegbasis verwelkomde de stoet met een ‘welkomsdouche’. Het oefenplein achter de kazerne heeft de naam Henk Hellegersplein gekregen, dat door de burgemeester zelf werd onthuld. Postcommandant Twan van der Velden is blij dat het eindelijk zover is, en vertelt over de voordelen van de nieuwe kazerne: “We hebben hier een eigen oefenruimte en kunnen met één ploeg op de maandagavond oefenen. Er zijn instructielokalen, en de omkleedruimte van de uitrukkleding is uit de remise gehaald en ondergebracht in de lockerruimte. De ruimtes zijn uitgerust met alle nieuwste technieken van deze tijd. Ook is er meer parkeerruimte en krijgen een uitrit richting de Industrielaan.” De postcommandant Twan van der Velden heeft de beschikking over veertig vrijwilligers; drie vrouwen en 37 mannen

Opening en open dag
Aankomende vrijdag is de officiële opening van de kazerne, waar de burgemeester en de directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord bij aanwezig zijn. In april volgend jaar wordt een open dag georganiseerd voor het publiek met allerlei demonstraties.

Meer berichten