Heemkundekring Zeeland trekt zich het lot van de kapel aan.
Heemkundekring Zeeland trekt zich het lot van de kapel aan.

Mariakapel in Zeeland krijgt tentoonstelling

Algemeen 487 keer gelezen

ZEELAND | Het Mariakapelletje aan de Kapelweg in Zeeland verkeert in slechte staat. Na een flinke storm in het voorjaar van 2020 liep de kapel schade op aan het dak. Later bleek dat de balken vermolmd waren. Werk aan de winkel dus. Maar wie gaat dat op zich nemen? Oftewel, wie gaat dat betalen? Heemkundekring Zeeland trekt zich het lot van de kapel aan en organiseert een tentoonstelling.

De heemkundekring kent het antwoord op bovenstaande vragen ook niet, maar wel wil deze vereniging het probleem aan de orde stellen. Op zondag 12 september van 11.00 tot 16.00 uur presenteren ze daarom een kleine tentoonstelling in het kader van de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Er wordt een bescheiden tent opgezet naast de kapel waar onder meer foto’s te zien zijn en waar heemkundeleden bezoekers aardige wetenswaardigheden over de kapel kunnen vertellen. Zo stond er ooit een ander Mariabeeld in de kapel. Het is vervangen door een minder kostbaar exemplaar.

Kapel
De kapel is in 1948/1949 gebouwd uit dankbaarheid aan Maria dat het dorp Zeeland relatief goed door de oorlogsjaren heen is gekomen. Jaarlijks maakt het onderdeel uit van de Dodenherdenking op 4 mei. Aan de binnenkant is over een groot deel van de zeshoekige kapel een muurschildering aangebracht door priester/kunstenaar Egbert Dekkers.
Deze beroemde Zeelandse kunstenaar vervaardigde de schildering in 1964 in een voor die tijd zeer moderne stijl. Zijn reliëfs en schilderwerken zijn in heel het land terug te vinden. In Zeeland is slechts één werk van hem bewaard gebleven. Helaas heeft ook dit kunstwerk zeer te lijden onder de slechte staat van het gebouwtje.

2000 kaarsjes
Menige smeekbede moet daar uitgesproken zijn in de loop der jaren. Menig kaarsje opgestoken. Maria heeft alle dorpsgenoten en passanten geduldig aangehoord en misschien wel vérhoord. Het is de stille kracht die ervan uitgaat. De aanraakbaarheid van het mysterie dat geloof heet. Zelfs in deze tijd, of misschien wel juist in deze tijd van ontkerkelijking trekt het nog altijd veel bezoekers. Per jaar worden er ongeveer 2000 kaarsjes opgestoken.

Geheimen
Ans en Paul van Boxtel wonen pal tegenover de kapel en verzorgen het gebouw met veel toewijding. Ans vertelt: “Vorig jaar vonden we plotseling een foto van een jongeman in de kapel. Gewoon een geprinte foto in een plastic mapje. Sindsdien komen er regelmatig Poolse mensen in de kapel die daar allerlei zaken achterlaten: kaarsen, rozenkransen en teksten in het Duits. Ik weet niet wie de man op de foto is. Ook weet ik niet zeker of het echt een Pool is en of het een iets met het ander te maken heeft. Maar als de Polen geweest zijn, dan staat de kapel vol met kaarsen.” En zo bewaart de kapel haar geheimen; ook in deze moderne tijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant