<p>Merle en Eefje staan te popelen om de kinderen weer te ontvangen.</p>

Merle en Eefje staan te popelen om de kinderen weer te ontvangen.

Baby Brabbels, Peuteruurtje en Kleutertijd weer terug in de bieb

  •   keer gelezen

UDEN | Samen zingen, (voor)lezen, en leuke activiteiten doen met je kindje in de bieb: in september kan het weer. Eefje van Waes en Merle de Korte beginnen na één jaar stil te hebben gelegen vanaf dinsdag 21 september met de gratis baby-, peuter, en kleuteractiviteiten.

Tijdens de activiteiten waar de kinderen met de ouders welkom zijn, staan (prenten)boeken centraal, maar daaromheen laten Eefje en Merle zien dat taal veel meer is dan dat. Waar voorheen in de Udense bibliotheek alleen het Peuteruurtje en Kleutertijd werden gegeven, start nu ook een nieuwe activiteit: Baby Brabbels, bedoeld voor baby’s van 5 à 6 maanden tot 1,5 jaar. “Baby Brabbels vindt één keer in de maand op woensdag plaats en duurt een half uur”, vertelt Merle. “Iedere maand staat er een andere boekfiguur centraal, zoals Nijntje. We gaan hier spelenderwijs mee aan de slag, en laten ouders zien wat zij met een boekje kunnen doen om hen te stimuleren hier ook thuis mee aan de gang te gaan. Daarnaast lezen we versjes voor en zingen we liedjes, waardoor het altijd een leuk en gezellig momentje wordt met interactie tussen de ouder en het kind. Tegelijkertijd worden ouders geïnformeerd over hoe de taalontwikkeling bij het kind tot stand komt, én wordt die taalontwikkeling gestimuleerd.”

Peuteruurtje
Het Peuteruurtje vindt twee keer in de maand plaats, en is bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar met hun ouder(s). “Hier gaat het al meer om de boekbeleving”, legt Eefje uit. “We starten altijd met muziek. Zo zingen we liedjes zodat de peuters wat losser worden. Daarna lees ik voor uit een prentenboek, en gaan we aan de slag met woordkaartjes. Aan het einde doen we altijd iets waardoor de peuters het verhaal ook in het echt beleven. Dat kan het naspelen van het boek zijn, een speurtocht of een dans.” De thema’s zijn heel uiteenlopend, en soms ook gebonden aan een bepaalde periode zoals herfst of Sinterklaas. “In september hebben we gekozen voor het thema ‘reizen’. We gaan zelf luchtballonnen maken en je kunt kaartjes winnen voor de voorstelling van Yoki & Yet in Theater Markant.” Het Peuteruurtje wordt ook één keer in de maand in de bibliotheek in Volkel gegeven.

Kleutertijd
De groep kleuters van 4 tot 6 jaar kan een bezoekje brengen aan Kleutertijd. Dit is één keer in de maand op zaterdag en duurt drie kwartier. “De boekbeleving staat hier voorop. We gaan wat dieper in op het thema. De kleuters worden, natuurlijk weer spelenderwijs, getriggerd om over het boek na te denken. Ook muziek vormt hier, net als bij de baby’s en peuters, weer de leidraad . Anders dan bij de peuters krijgen de kleuters materialen mee naar huis, zodat ze thuis ook nog aan de slag kunnen en wat leuks kunnen maken naar aanleiding van wat ze gedaan hebben tijdens Kleutertijd in de bieb.” De twee dames zijn ervan overtuigd dat de activiteiten eraan bijdragen dat lezen en boeken sneller een gewoonte worden voor de kinderen. “We willen hen leren dat boeken en taal leuk zijn. In de bibliotheek kunnen we ze naast de activiteiten wijzen op vergelijkbare boeken, zodat ze sneller in een boek duiken.” Wil je deelnemen? Aanmelden kan via nobb.nl. Voor vragen kun je terecht bij Merle via umk@nobb.nl of Eefje via uew@nobb.nl.

Meer berichten