Een esdoorn met de roetschorsziekte.
Een esdoorn met de roetschorsziekte.

Roetschorsziekte in monumentale esdoorns in Uden, bomen worden gerooid

Algemeen 845 keer gelezen

UDEN | In Uden is de roetschorsziekte vastgesteld in een aantal (monumentale) esdoorns in de Prior van Millstraat en de Boslaan. Omdat deze boomziekte gevaarlijk kan worden voor de gezondheid van mensen heeft de gemeente Uden een noodkapvergunning voor deze bomen gegeven. De zieke bomen worden in de week van 20 september gerooid door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd.

De roetschorsziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De sporen van die schimmel kunnen bij veelvuldige inademing longklachten (chronische longontsteking) veroorzaken. De ziekte is echter niet meteen gevaarlijk voor omwonenden. Alleen bij veelvuldige en langdurige blootstelling aan de schimmelsporen kunnen bij mensen gezondheidsklachten ontstaan, met als symptomen benauwdheid, hoesten en koorts. Daarom worden de bomen zo snel mogelijk gerooid en afgevoerd.

Noodkap
De roetschorsziekte komt al een tijdje voor in Europa, meestal bij esdoorns, en is vrijwel altijd dodelijk voor de boom. De ziekte is besmettelijk voor andere bomen, en daarom worden esdoorns waar de ziekte is vastgesteld altijd zo snel mogelijk gerooid. Die noodkap gebeurt ook nu hier, ondanks dat deze beschermde bomen op de groene lijst staan. Mogelijk besmette bomen in de omgeving worden uit voorzorg ook meteen gerooid. De boomsoorten in de directe omgeving die immuun zijn voor de ziekte, en die dus niet kunnen overnemen, blijven gewoon staan.

Witte pakken
De boomziekte kan gevaarlijk zijn voor mensen. Echter alleen mensen die veel in aanraking komen met besmet hout, zoals hoveniers en boomverzorgers, lopen direct risico. Medewerkers van het groenbedrijf dat dat bomen gaat rooien, zullen daarom tijdens het werk beschermende kleding dragen. Uiteraard nemen ze allerlei voorzorgsmaatregelen, zodat de omgeving geen last ondervindt van de ruiming.

Verder onderzoek
Omdat de ziekte onder bomen besmettelijk is, onderzoekt de gemeente Uden nu ook andere locaties in de buurt. Wanneer daar eveneens zieke bomen worden aangetroffen, worden die verwijderd of wordt de eigenaren gevraagd deze door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen. Hoe herken je boomziekte? Een boom die is aangetast door roetschorsziekte laat zijn bast los. Je ziet dan bruinzwarte vlekken op de stam. De bladeren worden vaak wit/geel. De boom zal in de nazomer in rap tempo verwelken, waarna eerst de kroon en later de hele boom afsterft. Heb of zie je een esdoorn met deze symptomen? Meld dit dan bij gemeente Uden via 0413 28 19 11.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant