Fietstunnel Bitswijk wordt legale graffitiplek

  •   keer gelezen

UDEN | De muur van de fietstunnel tussen Bitswijk en de Nistelrodeseweg mag vanaf dit najaar gebruikt worden om legaal graffiti op te spuiten. Het idee hiervoor komt van Jongerenwerk MC Uden, onder deel van Compass Uden. Het jongerencentrum diende afgelopen zomer een verzoek in bij de gemeente.

Bij graffiti-artiesten uit Uden en omgeving bestond al langere tijd behoefte aan een legale en veilige plek om graffiti te spuiten. Met het realiseren van een legale graffiti locatie wordt er meer kunst in de openbare ruimte gebracht en krijgen graffiti-artiesten van alle leeftijden de ruimte om hun creativiteit te uiten. De gemeente Uden verwacht dat een legale plek ook de overlast van illegale graffiti in de openbare ruimte zal terugdringen. De muur is door iedereen op ieder moment te gebruiken, uiteraard met respect voor elkaars werk.

Locatiekeuze
De keuze om op deze locatie een legale graffitiplek te realiseren is tot stand gekomen in overleg met de jongerenwerkers van het MC. Aansluitend zijn omwonenden en andere belangstellenden uitgenodigd om hun gedachten hierover te delen. Bij de keuze heeft verkeersveiligheid een belangrijke rol gespeeld. Naast een fietspad beschikt de fietstunnel over een breed voetpad, waar graffitikunstenaars veilig kunnen werken zonder in het pad te staan van het overige verkeer. Bij beide ingangen van tunnel komen borden te staan met huisregels en wordt eveneens aangegeven dat er mogelijk graffiti-artiesten actief zijn. Pieter Poorts, jongerenwerker bij het MC: “Graffiti kan prachtige beelden opleveren en een plek doen opleven. Daarnaast is legaal graffiti spuiten een trigger voor die artiesten die nog niet op niveau weten te presteren, om niet te ‘kladderen’, maar te leren iets moois te maken. Daarmee stimuleer je talentontwikkeling bij kinderen en jongeren. En bied je hen een mogelijkheid om op een creatieve manier zichzelf te uiten.”

Illegaal
De precieze datum is nog niet bekend, maar de locatie zal later dit najaar in gebruik worden genomen. Tot die tijd is het spuiten van graffiti in de openbare ruimte binnen de gemeente Uden – ook op deze locatie – illegaal.

Meer berichten