<p>Textielcontainers in Uden.</p>

Textielcontainers in Uden.

Basisscholen doen mee aan Textiel Races

  •   keer gelezen

UDEN/BOEKEL | Kringloopbedrijven Maasland organiseert de Textiel Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met oud en overbodig textiel, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.

Tien basisscholen uit Uden, Boekel, Grave en Wijchen gaan vier weken lang de strijd aan met oud en overbodig textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oud en overbodig textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen. Buurtbewoners kunnen vanaf 27 september hun textiel namelijk aan bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. 

Bewustzijn
Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde, want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik van textiel bij kinderen en hun omgeving.

Deelnemende scholen
De Textiel Race Uden, Grave, Wijchen en Boekel vindt plaats van 27 september tot 21 oktober. De deelnemende scholen zijn basisschool Marimba, ’t Centrum, de Vlieger, Maashorstschool, OBS de Klimboom, OBS de Cirkel en Bedir uit de gemeente Uden. In de gemeente Boekel de Uilenspiegel.

Meer berichten