<p>E&eacute;n van de nieuw trucks in de dierentuin. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Eén van de nieuw trucks in de dierentuin. (foto: Henk Lunenburg)

Nieuwe mini afvaltrucks voor Dierenpark ZieZoo

  •   keer gelezen

VOLKEL | Dierenpark Zie-ZOO in Volkel heeft iets bedacht om afvalscheiding op een leuke manier te presenteren. Onlangs werden er mini afvaltrucks in het dierenpark geplaatst.

door Henk Lunenburg

“Dierenpark Zie-Zoo vindt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk”, vertelt parkmanager Eeg Manders. “We doen zoveel mogelijk op het vlak van duurzaamheid, en dat is in 2017 door een onafhankelijke keurmeester van Green Key bevestigd. We hebben het gouden Green Key Keurmerk gekregen, dat was meteen het hoogste niveau”, aldus de trotse parkmanager. Om dit Green Key Keurmerk te behouden, controleert een keurmeester elk jaar het park. “Dit jaar bedachten iets nieuws om afvalscheiding op een leuke ludieke interactieve manier te presenteren die passend is bij onze dierentuin. Educatie moet een hoofdrol spelen binnen een moderne dierentuin. De medewerkers van de technische dienst zijn in samenwerking met de vrijwilligers en de cliënten van het Regionaal Autisme Centrum aan de slag gegaan. Ze bedachten en maakten samen mini vuilniswagens waar duidelijk het concept afvalscheiding in naar voren komt, en toch ook een element in zit om voor kinderen afvalscheiding al spelenderwijs mee te krijgen. Voor de ouders is dan de taak weggelegd om dit te stimuleren en daarnaast uit te leggen wat het nut van afvalscheiding is. Uiteindelijk is afvalscheiding een stukje oplossing voor een probleem waar we allemaal mee te maken krijgen willen we onze planeet leefbaar houden.” De vijf nieuwe mini afvaltrucks met op de laadbak zes containers moeten zorgen voor het nog duurzamer maken van het dierenpark. Eeg: “Al de eerste week kregen we de bevestiging dat het werkt. Het afval werd in goede container gegooid en kinderen namen direct plaats in de cabine van de truck. Bij de ingang van het nieuwe ingangsgebouw staat de eerste truck, de overige vier trucks staan verspreid door het park.”

Europees fokprogramma
De medewerkers van de dierentuin zitten niet bepaald stil. Zo doen ze met 23 soorten dieren mee aan een Europees fokprogramma en willen graag een volwaardig lid worden van de Europese Dierentuin Organisatie (EAZA). “Hopelijk gaat dat dit jaar nog lukken”, zegt Eeg. “We zijn blij dat de coronaregels zodanig versoepeld zijn dat het bezoekers aantal weer ‘bijna’ normaal is. De coronaperiode zijn we goed doorgekomen door zuinig te zijn, mede hierdoor is de intreeprijs van ons dierenpark niet verhoogd.”

Meer berichten